Conturile publice ale Italiei vor fi supravegheate de un organism intern independent

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 21:45
1011 citiri
Conturile publice ale Italiei vor fi supravegheate de un organism intern independent

Camera Deputatilor italiana a examinat si aprobat miercuri articolele si amendamentele proiectului de lege care prevede introducerea in Constitutie a principiului privind echilibrarea conturilor publice.

Cotidianul Il Sole 24 Ore informeaza ca unul dintre articole prevede instituirea unui organism independent care va verifica bugetul de stat.

Introducerea in Constitutie a principiului privind echilibrarea conturilor publice si verificarea bugetului de stat de catre un organism independent sunt doua dintre angajamentele pe care Italia le-a luat in fata partenerilor europeni.

Primul pas ca aceste prevederi sa fie aprobate definitiv a fost facut miercuri de catre Camera Deputatilor, care a aprobat cu 464 de voturi acest proiect de lege. Doar 11 deputati s-au abtinut si nu s-a inregistrat niciun vot impotriva.

Cotidianul subliniaza in context ca mesajul prim-ministrului Mario Monti privind coeziunea nationala, transmis in cursul zilei de la Bruxelles dupa intalnirea ministrilor economiilor europeni, a fost inteles.

Textul va fi dezbatut joi de catre Senatul italian. Potrivit Constitutiei, acesta va fi aprobat definitiv dupa o a doua sesiune de vot la cele doua Camere. Acest lucru este prevazut pentru 28 februarie 2012. Aprobarea in unanimitate a legii va evita organizarea unui referendum pentru aprobarea reformelor constitutionale.

Rezultatul votului de miercuri este un semnal pentru pietele de capital si pentru partenerii europeni despre intentia Italiei de a intreprinde o strategie de rigurozitate fiscala.

Ministrul privind relatiile parlamentare, Piero Giarda, a explicat ca "in acest fel, Statul va asigura un echilibru intre venituri si cheltuieli, tinand cont de etapele pozitive si cele negative ale ciclului economic".

In cazul in care vor fi depasite limitele, se va propune un plan de reintegrare financiara. Prin urmare, daca un an se va incheia in pierdere, guvernul va avea obligatia sa recupereze anul urmator pentru a nu permite cresterea debitului.

Legea va prevede si stabilirea limitei maxime a raportului dintre debitul public si Produsul Intern Brut si la ce cifre se va interveni prin planuri de austeritate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conturi publice Italia, #buget stat Italia , #Italia