Construirea unui gazoduct intre Algeria si Italia va fi decisa sau abandonata in mai 2013

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 08:31
1305 citiri
Construirea unui gazoduct intre Algeria si Italia va fi decisa sau abandonata in mai 2013

Luarea deciziei de a se realiza un gazoduct intre Algeria-Sardinia-Italia (Galsi) a fost amanata "din motive tehnice" pentru data de 30 mai 2013, a anuntat duminica grupul algerian de stat Sonatrach.

"Adunarea generala a Galsi, tinuta la 14 noiembrie 2012, la Milano, a amanat in unanimitate decizia finala de a investi (FID) pentru 30 mai 2013 din motive tehnice", a precizat intr-un comunicat grupul de hidrocarburi citat de agentia APS.

In iulie, presedintele director general al Sonatrach, Abdelhamid Zerguine, anuntase ca grupul sau se va pronunta in luna noiembrie asupra oportunitatii de a dezvolta sau de a abandona acest proiect.

Sonatrach a precizat ca, in cursul vizitei presedintelui Consiliului Italian, Mario Monti, in Algeria la inceputul lunii noiembrie, cele doua tari au luat act cu satisfactie de avansul semnificativ al proiectului Galsi, care marcheaza o etapa importanta in concretizarea acestui proiect strategic de aprovizionare pe termen lung a pietei italiene cu gaze".

Sonatrach detine o parte majoritara de 41,6 % in societatea proiectului Galsi pe care ar urma sa-l construiasca in asociere cu grupurile italiene Edison si Enel.

Dl Zerguine indicase in iulie ca decizia de a angaja dezvoltarea acestui gazoduct transcontinental, care ar urma sa transporte 8 miliarde de m.c. de gaze anual, a fost intarziata din cauza formulelor diferite de preturi pe care asociatii voiau sa le impuna grupului sau.

PDG Sonatrach adaugase, de asemenea, ca grupul sau nu poate avansa in negocierile acestui proiect atat timp cat problema pretului gazelor nu este rezolvata.

"Consideram ca nu trebuie sa investim fara ca investitiile noastre sa fie garantate si protejate. Trebuie ca si cei care extrag gaze sa investeasca impreuna cu noi si sa asigure o amortizare rezonabila instalatiilor noastre pe termen lung", declarase atunci Zerguine.

Ministrul energiei si minelor, Youcef Yousfi, afirmase la randul sau, in iunie ca Algeria va mentine formula pretului in contractele pentru gaze pe termen lung cu clientii sai europeni, odata ajunse la termen.

Sonatrach a realizat o cifra de afaceri a exporturilor de 72 miliarde de dolari in 2011, fata de 56 miliarde in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#constructie gazoduct Algeria Italia, #gazoduct Galsi 2013, #negocieri gazoduct Italia Algeria , #Italia