Conclavul: 4,5 milioane de euro pentru securitate. Plateste Guvernul italian

Luni, 11 Martie 2013, ora 12:33
1435 citiri
Conclavul: 4,5 milioane de euro pentru securitate. Plateste Guvernul italian

Desfasurarea conclavului cardinalilor pentru alegerea viitorului Suveran Pontif are un cost estimat la peste 4,5 milioane de euro, suma asigurata de statul italian, informeaza luni mass-media din Peninsula.

Primarul Romei, Gianni Alemanno, din partidul de dreapta Poporul Libertatii (PdL), a declarat recent ca statul italian a pus la dispozitia Primariei de la Roma suma de 4,5 milioane de euro, care va fi utilizata pentru a garanta siguranta pelerinilor si ordinea publica in incinta Vaticanului, pe intreaga perioada in care se va desfasura Conclavul celor 115 cardinali electori.

Evenimentul, care va incepe marti la Vatican, la ora locala 16:30, impune masuri speciale de siguranta, care vor fi asigurate de zeci de mii de agenti ai fortelor de ordine din Italia, in colaborare cu sute de voluntari de la Protectia civila, in baza articolului 21 al Concordatului dintre statul italian si Biserica Catolica, numit "Patti Lateranensi", semnat in anul 1929 si confirmat in 1984.

"Primaria de la Roma are la dispozitie mijloacele si toate resursele necesare pentru a putea asigura asistenta tuturor pelerinilor care vor sosi in urmatoarele zile in capitala Italiei pentru a asista la desfasurarea Conclavului care va alege viitorul Suveran Pontif si la ceremoniile prin care va fi salutat succesorul lui Benedict al XVI-lea", a mai spus Alemanno.

"Considerand durata si marele rasunet mondial al acestor evenimente, capitala Italiei, care gazduieste Statul Vatican, va infrunta toate problemele legate de mobilitate si de siguranta publica pe perioada Conclavului, cu demnitate, pentru a tutela onoarea orasului Roma la nivel mondial", a scris Alemanno intr-un mesaj trimis actualului premier demisionar, Mario Monti.

Unul dintre aspectele cele mai delicate va fi legat de ritualul numit "Habemus Papam", momentul in care va fi anuntat numele viitorului Pontif, cand se estimeaza ca vor sosi la Roma sute de mii de pelerini din intreaga Italie si din intreaga lume.

Dar costurile Conclavului din 2013 vor fi inferioare fata de acelea sustinute pentru desfasurarea Conclavului din 2005, in urma caruia a fost ales Benedict al XVI-lea si care a costat peste opt milioane de euro. Atunci s-au desfasurat in paralel si funeraliile papei Ioan Paul al II-lea, eveniment pentru care au sosit la Roma, in aprilie 2005, peste un milion de pelerini, pentru a-l saluta pentru ultima oara pe papa Wojtila, al carui pontificat a durat 27 de ani.

#costuri Conclav Vatican, #securitate Conclav Vatican, #alegere papa , #Italia