"Ciao, la dolce vita" din zona euro. Zilele Italiei sunt numarate

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 10:37
1871 citiri
"Ciao, la dolce vita" din zona euro. Zilele Italiei sunt numarate

Italia ar putea fi nevoita sa paraseasca zona euro si sa revina la moneda sa nationala pentru a rezolva criza datoriilor, fortand astfel destramarea zonei euro, a declarat Nouriel Roubini intr-un editorial din Financial Times, citat de CNBC.

Roubini este de parere ca o restructurare fortata a datoriilor sale ar putea ajuta la rezolvarea unor problemele, insa acest lucru nu inseamna ca vor fi rezolvate toate problemele care ingreuneaza economia italiana, cum ar fi lipsa de competitivitate, deficitul de cont curent si produsul intern brut.

In cazul in care un creditor de ultima instanta nu va cumpara datoria suverana, randamentele mari ar ajunge la niveluri nesustenabile, sustine Dr Doom.

Economistul a mai subliniat necesitatea urgenta a unui creditor de ultima instanta in zona euro.

Euroobligatiunile au fost deja respinse de catre Germania, iar marirea Fondului European de Stabilitate Financiara, pe care Roubini il descrie ca fiind "un curcan care nu va zbura niciodata", nu va fi acceptata de catre electoratul german.

Economistul a mai scris ca Italia s-a confruntat cu o recesiune in crestere pe masura ce masurile de austeritate au transformat economia intr-o victima.

In opinia sa, Italia nu are alta optiune decat sa paraseasca zona euro si sa reintroduca lira. Parasirea "clubului" de catre o tara de dimensiunea Italiei ar duce la o destramare a zonei euro, lucru din ce in ce mai posibil.

Mai mult, Dr Doom a sustinut ca singura cale de a evita o dezmembrare a zonei euro ar fi ca BCE sa devina un creditor de ultima instanta.

#italia parasire zona euro, #nouriel roubini italia, #criza datorii italia, #austeritate italia, #bce creditor italia , #Italia