Bugetul Italiei: Guvernul cere un vot de incredere Parlamentului

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 13:03
1315 citiri
Bugetul Italiei: Guvernul cere un vot de incredere Parlamentului

Guvernul italian a cerut miercuri un vot de incredere legat de adoptarea bugetului, a carui examinare in Senat inregistreaza intarzieri, relateaza AFP.

In vederea accelerarii adoptarii bugetului, Guvernul condus de catre Mario Monti a dorit sa fie supus unui vot de incredere. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Dino Piero Giarda a declarat miercuri seara ca votul ar urma sa aiba loc joi, catre ora locala 11.30 (12.30, ora Romaniei).

Camera inferioara a Parlamentului va supune bugetul unui vot final, ulterior.

Intarzierile inregistrate la Senat in examinarea bugetului l-au determinat pe Monti sa amane, initial sine die, o conferinta de presa anuntata la inceput pentru vineri, in cadrul careia el urmeaza sa isi precizeze intentiile cu privire la alegerile legislative anticipate.

Andrea Riccardi, ministrul Cooperarii Internationale si Integrarii din cadrul Guvernului Monti a anuntat ca aceasta conferinta de presa a lui "Professore" urmeaza sa aiba loc sambata sau duminica.

Dupa ce a pierdut sustinerea partidului lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertatii (PdL), seful Guvernului si-a anuntat intentia de a demisiona imediat dupa adoptarea bugetului.

Pe de alta parte, Berlusconi, dupa ce a retras sustinerea acordata de formatiunea sa Guvernului, a anuntat ca va candida in viitoarele alegeri pentru a guverna Italia din nou. Insa el a declarat ulterior ca este pregatit sa se retraga, in cazul in care Monti candideaza in fruntea unei coalitii "moderate".

In prezent, Partidul Democrat (stanga) este prezentat de catre institutii de sondare ca invingator in urmatorul scrutin.

Alegeri legislative anticipate urmeaza sa aiba loc la 24 februarie, presedintele italian Giorgio Napolitano apreciind aceasta data ca "potrivita".

"Este in interesul tarii sa se evite prelungirea unei situatii de incertitudine institutionala" a declarat Napolitano, citat intr-un comunicat difuzat miercuri seara.

Dupa ce a primit o scrisoare din partea ministrului de Interne Anna Maria Cancellieri, care preconiza data de 24 februarie pentru viitorul scrutin, presedintele tarii a anuntat ca el considera aceasta data ca "cea mai potrivita".

#adoptare buget Italia, #vot incredere Parlament Italia, #buget guvern Monti, #demisie guvern Monti , #Italia