BCE, capabila sa puna stop crizei datoriilor suverane

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 16:07
1669 citiri
BCE, capabila sa puna stop crizei datoriilor suverane

Presedintele portughez, Anibal Cavaco Silva, sustine ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea opri raspandirea crizei financiare de pe continentul european, daca ar incepe achizitia "previzibila si nelimitata" de obligatiuni emise de guvernul italian.

In opinia lui Anibal Cavaco Silva, seful statului portughez, BCE trebuie sa inceapa achizitia de obligatiuni, emise nu doar de guvernul italian, ci si de alte guverne, pentru ca asa s-ar opri criza datoriilor suverane, puncteaza Bloomberg.

"Banca Centrala Europeana trebuie sa mearga dincolo de o interpretare prea superficiala a misiunii sale si trebuie sa fie pregatita pentru o interventie previzibila pe piata secundara", a declarat Cavaco Silva intr-un interviu la sediul Bloomberg din New York.

El a mai spus ca este putin probabil ca liderii guvernamentali "sa se miste suficient de repede pentru a gasi o solutie".

Cavaco crede ca solutia sta in capacitatea unui creditor de mari dimensiuni, asa cum este BCE.

Acesta mai precizeaza ca BCE nu ii va convinge pe investitori de angajamentul sau daca va continua sa afirme, ca si pana acum, ca "nu imi place sa fac acest lucru (achizitia de obligatiuni n.red) dar sunt fortata sa fac asta si trebuie sa mai cumpar niste obligatiuni italienesti".

Pe de alta parte, unul dintre membrii BCE, Klaas Knot, a precizat, joi, ca Banca Centrala Europeana nu poate face mai mult decat atat pentru a opri contagiunea crizei din zona euro.

Randamentele obligatiunilor italiene au crescut, in aceasta saptamana, pana la un record de 7.48%, depasind data certificatelor grecesti, care valorau doar 7%.

BCE a reluat la inceputul lunii august programul de rascumparare de obligatiuni publice, adoptat in primavara lui 2010 pentru a sustine Grecia, din cauza agravarii crizei datoriilor.

La sfarsitul lunii octombrie, dobanzile pentru creditele italiene pe 10 ani au trecut de pragul simbolica de 6% iar in timpul summitu-lui G20, au ajuns chiar la 6,4%, un nivel considerat dificil de suportat pentru Italia, care are o datorie enorma, de 1.900 miliarde de euro (120% din PIB).

#certificate trezorerie Italia, #vanzare obligatiuni Italia, #criza datorii BCE Italia , #Italia