Banca Italiei: Bancnota de 500 de euro creste riscul ciminalitatii si terorismului

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 15:25
4322 citiri
Banca Italiei: Bancnota de 500 de euro creste riscul ciminalitatii si terorismului

Bancnota de 500 de euro creste riscul de raspandire a criminalitatii, terorismului si evaziunii fiscale, deoarece simplifica logistica manipularii, ascunderii si transportului sumelor mari de bani, avertizeaza banca centrala a Italiei intr-un raport obtinut de agentia Bloomberg, precizeaza Mediafax.

In hartii de 500 de euro, sase milioane de euro incap in cea mai mica geanta de voiaj, iar 10 milioane intr-o cutie de valori cu adancimea de 45 de centimetri, scrie Banca Italiei intr-un studiu intern de 15 pagini.

"Raspandirea la scara larga a bancnotei de 500 de euro este un posibil motiv de ingrijorare in privinta combaterii spalarii de bani si finantarii gruparilor teroriste. Banii cash sunt instrumentul ideal pentru plati si tranzactii ilegale, iar hartia simplifica managementul logistic al sumelor mari de bani", potrivit raportului.

Raportul ar putea servi drept argument oficialilor din justitie care doresc eliminarea hartiei de 500 de euro, a doua bancnota ca valoare la nivel mondial.

Banca Centrala Europeana (BCE) a reanalizat in 2005 denominarea bancnotelor euro, dar nu intentioneaza sa schimbe structura, a declarat un purtator de cuvant al institutiei.

Raportul Bancii Italiei ar putea semnala aparitia unor divergente in interiorul BCE privind avantajele si dezavantajele de a pastra hartia de 500 de euro.

Pericolele legate de circulatia hartiei de 500 de euro "ar putea merita atentia autoritatilor monetare si a institutiilor care combat spalarea de bani si terorismul", noteaza banca centrala de la Roma.

Purtatorul de cuvant al BCE a declarat ca institutia nu are comentarii cu privire la raport, iar reprezentantii Bancii Italiei au refuzat sa se pronunte.

Banca centrala a Canadei a retras in anul 2000 bancnota de 1.000 de dolari canadieni, pentru combaterea spalarii banilor si a crimei organizate.

Bancnota de 500 de lati a Letoniei (951 de dolari americani) este cea mai valoroasa bancnota din Europa, in timp ce hartia de 10.000 de dolari din Singapore (echivalentul a 7.248 dolari SUA) are cea mai mare valoare din lume, insa este foarte rar intalnita.

Dintre cele mai tranzactionate monede, bancnotele de 500 de euro si de 1.000 de franci elvetieni (939 de dolari) sunt cele mai valoroase, potrivit Bancii Italiei.

Cea mai valoroasa bancnota din Statele Unite este cea de 100 de dolari.

Italia are una dintre cele mai dezvoltate economii subterane din Europa, care ruleaza, potrivit celor mai recente estimari, care dateaza din 2008, circa 19% din produsul intern brut al tarii, adica aproape 300 miliarde euro.

Mafiile italiene prefera bancnotele cu o valoare ridicata deoarece pot transporta sume mai mari de bani in spatii mai restranse, potrivit procurorului Maurizio De Lucia, care a participat in urmarirea si capturarea, in 2006, a lui Bernardo Provenzano, seful Mafiei Siciliene.

Principalele grupari mafiote italiene si-au majorat profiturile cu 12% anul trecut, la peste 78 miliarde euro, potrivit organizatiei SOS Impresa. 

 

#bancnote valoare mafie, # criminalitate terorism eliminare , #Italia