Israel: Titus Corlatean este asteptat sa abordeze disputa privind muncitorii romani

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 14:50
1416 citiri
Israel: Titus Corlatean este asteptat sa abordeze disputa privind muncitorii romani

Ministrul roman al afacerilor externe, Titus Corlatean, a ajuns duminica in Israel, in cadrul unei vizite de patru zile, in cadrul careia insistenta Bucurestiului ca muncitorii romani sa nu lucreze dincolo de "Linia Verde", in teritoriile palestiniene, este asteptata sa fie una dintre principalele teme de discutie, relateaza Jerusalem Post in editia electronica.

Incepand din 2012, Israelul si Romania nu au putut ajunge la un acord privind angajarea muncitorilor romani in constructii in Israel, iar la inceputul acestei luni, postul de radio al armatei israeliene a relatat ca motivul din spatele acestei neintelegeri sta in refuzul Tel Avivului de a semna un angajament ca niciun muncitor nu va lucra dincolo de "Linia Verde".

Un comitet interministerial care se ocupa de problema muncitorilor straini din constructii s-a intalnit recent si a decis sa isi intensifice eforturile pentru a compensa pierderea muncitorilor romani prin recrutarea de lucratori din Republica Moldova si Bulgaria.

Desi aceasta problema a fost in general relatata ca o disputa politica legata de colonii, un oficial diplomatic a declarat ca are mai mult legatura cu ingrijorarea Romaniei cu privire la siguranta lucratorilor angajati in teritoriile palestiniene.

Calendarul intalnirilor

Ministrul de externe roman urmeaza sa aiba intrevederi omologul sau, Avigdor Liberman, cu presedintele Shimon Peres, cu ministrul afacerilor strategice, informatiilor si relatiilor internationale, Yuval Steinitz, cu ministrul justitiei, Tzipi Livni, cu ministrul pentru persoanele in varsta, restituirea proprietatilor si antisemitism, Uri Orbach si cu liderul opozitiei Isaac Herzog.

De asemenea, vizita sa va include un tur al Orasului Vechi din Ierusalim, o vizita la Masada si la Marea Moarta si participarea la Slujba de Ajun de la Bethleem.

Oficialii diplomatici au declarat ca Romania ramane unul dintre cei mai fermi sustinatori ai statului Israel in interiorul Uniunii Europene.

Cele doua tari, noteaza Jerusalem Post, au mentinut relatii diplomatice continue de la infiintarea statului Israel, iar Romania a fost singura tara din blocul comunist care nu a rupt legaturile cu acesta. Odata cu caderea Cortinei de Fier, Romania - orientandu-se spre Vest-si-a consolidat in mod considerabil legaturile cu Israelul.

O parte din relatia dintre cele doua tari este una istorica, in conditiile in care comunitatea evreiasca din Romania dateaza din secolul al XV-lea, iar in 1930, aceasta se ridica la aproximativ 800.000 de persoane, reprezentand 4,5% din populatie.

Pana la sfarsitul Holocaustului, numarul evreilor din Romania a fost redus la 400.000, iar marea majoritate a celor ramasi a emigrat in Israel in diferite valuri pana in anii '80. Astazi, evreii originari din Romania sunt ce-a doua cea mai mare comunitate etnica evreiasca din Israel, dupa cea a evreilor din fosta Uniune Sovietica.

Ministrul de externe roman are, de asemenea, programata o intalnire cu reprezentantii comunitatii evreiesti romanesti din Israel.

#Titus Corlatean Israel, #Corlatean muncitori romani, #vizita de lucru Corlatean , #Israel