Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ariel Sharon face un nou pas spre separarea de palestinieni

Ariel Sharon face un nou pas spre separarea de palestinieni
O data cu lasarea definitiva a barierei in fata automobilelor conduse de civili israelieni, duminica la miezul noptii, la punctul de trecere Kissufim, spre Gaza, a inceput cea mai complexa si mai tumultuoasa operatiune din istoria statului Israel: retragerea (oficial: "dezangajarea unilaterala" a) Israelului din Fasia Gaza si din nordul Cisiordaniei.
Pe intreg teritoriul israelian a fost instituita starea de urgenta, care urmeaza sa ramana in vigoare pana la incheierea retragerii. Nu este vorba despre o simpla retragere militara.

O data cu militarii israelieni vor pleca, cu incepere de miercuri, si locuitorii colonizarilor evreiesti, ale caror case vor fi demolate de armata israeliana, in conformitate cu o intelegere incheiata cu Autoritatea Palestiniana, care intentioneaza sa ridice, in locul caselor familiale ale colonistilor, blocuri de apartamente - pentru a mai usura situatia locativa a palestinienilor rezidenti in Gaza City, un oras suprapopulat.

Armata si politia israeliana au conceput un sistem de zone-tampon concentrice, in jurul Fasiei Gaza (mai putin desigur, teritoriul egiptean limitrof) - pentru a impiedica infiltrarea a mii de militanti anti-dezangajare, in asezarile ai caror locuitori vor primi, miercuri, ordinele de evacuare.

Potrivit unor relatari, acea parte a populatiei din colonizari care nu accepta decizia guvernului Sharon se pregateste sa impiedice accesul in asezari al politistilor care vor veni sa inmaneze ordinele de evacuare. Localnicii care vor pazi portile de acces in asezarile care urmeaza sa dispara vor fi ajutati de o parte dintre militantii anti-evacuare nerezidenti, care s-au infiltrat in ultimele cateva zile, sau se aflau in zona cu permise, dar nu au plecat dupa expirarea valabilitatii permiselor. Politia estimeaza la 3.000 numarul acestor militanti.

Ministrul israelian al Apararii, Shaul Mofaz a declarat recent ca spera ca evacuarea asezarilor din Gaza sa se incheie pana la 4 septembrie. La 4 sau 5 septembrie este programata sa inceapa evacuarea celor patru colonizari evreiesti din nordul Cisiordaniei.

Spre deosebire de situatia din asezarile evreiesti din sudul Fasiei Gaza, asa-numitul bloc Gus Katif, unde un procentaj destul de mare de rezidenti a hotarat sa se impotriveasca evacuarii, in trei dintre asezarile din nordul Fasiei - Elei Sinai, Dughit si Nissanit, nu a mai ramas aproape nimeni. De aceea, eforturile conjugate ale Armatei si Politiei se vor concentra, in zilele urmatoare, asupra asezarii Netarim, din Nord, si asupra asezarilor din Gus Katif.

Astazi si maine, militarii si politistii ii vor ajuta pe colonisti sa isi impacheteze bunurile, vor permite accesul camioanelor firmelor specializate in mutat si chiar ii vor ajuta pe oameni sa demonteze instalatiile de aer conditionat sau panourile solare pentru incalzit apa. Incepand de miercuri, insa, colonistii ramasi vor fi evacuati cu forta.

Ieri, la punctul de trecere Erez, pe linia de demarcatie intre Israel si Gaza, a avut loc ultima intalnire a reprezentantilor armatei israeliene cu oficiali ai Autoritatii Palestiniene, in vederea coordonarii actiunilor celor doua parti pe durata dezangajarii israeliene. Conform intelegerii, ieri seara, 7.500 de politisti palestinieni urmau sa fie desfasurati in zonele limitrofe asezarilor care urmeaza sa fie evacuate, pentru a impiedica atacurile militantilor palestinieni in timpul retragerii.

Gruparile palestiniene militante din Gaza sustin ca actiunile lor din ultimii cinci ani i-au fortat pe israelieni sa se retraga.

Dezangajarea Israelului din Gaza si din patru asezari izolate din Cisiordania se inscrie intr-un plan mai vast, de natura sa modifice considerabil tabloul geopolitic din Orientul Mijlociu. Marea majoritate a colonizarilor din Cisiordania, cum ar fi Ma'ale Adumim sau Ariel, situate aproape sau relativ aproape de linia de demarcatie, nu vor fi cedate de Israel. Potrivit relatarilor, Washingtonul este de acord cu pozitia Ierusalimului in aceasta chestiune.

De asemenea, israelienii au construit zidul despartitor, sau "bariera de securitate", care separa teritoriile palestiniene locuite de palestinieni de teritoriile in care se gasesc asezarile evreiesti. Bariera separa de teritoriile palestiniene si Ierusalimul Rasaritean, pe care palestinienii si-l doresc drept capitala a viitorului lor stat. Este vorba, in total, de circa zece la suta din teritoriile ocupate de Israel, in razboiul din iunie 1967.

Un analist de la BBC vede in ultimele actiuni ale lui Ariel Sharon o noua manevra militara, de data acaesta defensiva, a stralucitului strateg care si-a dat masura talentului in mai multe razboaie israelo-arabe.

Ariel Sharon, care a fost sufletul si motorul crearii asezarilor evreiesti din teritorii, ar fi recurs la o (dureroasa) retragere tactica, pentru a face posibila manevra decisiva care sa aduca, in final, securitate, Israelului - separarea fizica de palestinieni, la o oarecare distanta de fosta linie de demarcatie.

Averea


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 983 ori