Teste de stres in Irlanda: 4 banci au nevoie de capital suplimentar

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 09:18
1414 citiri
Teste de stres in Irlanda: 4 banci au nevoie de capital suplimentar

Patru banci irlandeze au nevoie de capital suplimentar de 24 miliarde de euro, a anuntat, joi, banca centrala, dupa teste de stres derulate la institutiile de credit din Irlanda, transmite Bloomberg.

Allied Irish Banks, cea mai mare banca a tarii in cele trei decenii de boom economic, trebuie sa atraga capital de 13,3 miliarde de euro, Bank of Ireland are nevoie de 5,3 miliarde de euro, EBS de 1,5 miliarde de euro, iar Irish Life & Permanent de patru miliarde de euro.

"Necesarul de capital anuntat acopera eventuale pierderi din credite neperformante pe parcursul a trei ani la o scara putin probabila, dar asigura si protectie fata de evenimente ulterioare", a afirmat, intr-un comunicat, guvernatorul Patrick Honohan.

Autoritatile irlandeze incearca sa arate investitorilor si membrilor zonei euro ca statul a acoperit toate "gaurile" din siatemul bancar, a carui prabusire a costat, pana in prezent, 46,3 miliarde de euro si a paralizat una dintre cele mai dinamice economii europene.

Analistii se asteptau ca statul sa fie nevoit sa asigure fonduri suplimentare totale de 27,5 miliarde de euro in sectorul bancar, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Suma anuntata este inferioara fondurilor de 35 de miliarde de euro incluse pentru sectorul bancar in acordul de ajutor financiar de 85 de miliarde de euro incheiat de Irlanda cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

#banca irlandeza, #ca, #test stres , #Irlanda