Sindicatele din Irlanda vor concediu fara plata pentru bugetari

Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 17:46
1061 citiri
Sindicatele din Irlanda vor concediu fara plata pentru bugetari

Sindicatele irlandeze au propus guvernului, care vrea sa faca economii de 1,3 miliarde euro prin reducerea salariilor functionarilor, sa recurga mai degraba la masura concediului fara plata, a declarat miercuri primul ministru Brian Cowen, citat de AFP.

Propunerea a fost facuta de sindicate in cadrul negocierilor cu guvernul, care vizeaza gasirea unor alternative la scaderea salariilor. Guvernul de la Dublin nu a luat inca in calcul aceasta varianta, dand de inteles ca nu o considera satisfacatoare in actuala formula.

Sindicatele au promis, insa, ca vor veni cu propuneri concrete pe aceasta tema si au anulat greva functionarilor ce era prevazuta pentru joi.

Guvernul a reafirmat ca orice compromis trebuie sa fie in conformitate cu obiectivul asumat, de a face economii la buget, si ca, in lipsa unui acord cu sindicatelor, va recurge la scaderea salariilor functionarilor.

Executivul de la Dublin vrea sa economiseasca 1,3 miliarde euro din cheltuielile de personal in 2010, in cadrul unui pachet de masuri de austeritate introduse in bugetul pe 2010 si care vizeaza economii totale de 4 miliarde euro, pentru a limita deficitul bugetar la 12% din produsul intern brut (PIB).

Irlanda a fost prima tara din UE care a intrat in recesiune, la inceputul lui 2008, si se numara printre statele dezvoltate cele mai lovite de criza economica si financiara, inregistrand mari constrangeri bugetare.

Masura concediului fara plata este deja aplicata in Romania. In lunile noiembrie si decembrie din acest an, bugetarii stau in concediu fara plata pentru opt zile.

#sindicate, #irlanda, #bugetari , #Irlanda