Muncitorii romani si bulgari nu vor avea dreptul sa munceasca in Irlanda

Marti, 09 Mai 2006, ora 01:05
1030 citiri

Cetatenii romani si bulgari doritori sa lucreze in Irlanda nu vor avea, cel mai probabil, acces liber la piata muncii din aceasta tara daca cele doua state adera la 1 ianuarie anul viitor.Cabinetul irlandez va insista pe ideea permiselor de munca pentru viitoarele state membre, din cauza temerilor mediilor de afaceri si a sindicatelor, legate de economia globala si de somaj, scrie A"The TimesA".

Aceasta atitudine marcheaza o schimbare in pozitia guvernului irlandez de saptamana trecuta, atunci cand acesta a criticat alte membre ale UE pentru faptul ca nu si-au deschis piata muncii celor 10 state membre intrate in Uniune in urma cu doi ani.

"Va trebui sa ne indreptam atentia si asupra Romaniei si Bulgariei, dar nici pe colegii mei nu ii vad ca au avansat in aceasta privinta", a declarat premierul irlandez Bertie Ahern.

In timp ce Irlanda, Marea Britanie si Suedia au permis celor 10 state care au aderat la UE, in 2004, acces deplin pe piata muncii imediat dupa aderare, abia saptamana trecuta acest lucru a fost permis si de Finlanda, Spania, Portugalia si Grecia.

Spre deosebire de Franta, care a anuntat ca va relaxa restrictiile, Germania, Austria, Olanda, Belgia, Italia, Danemarca si Luxemburg pastreaza controalele severe in privinta lucratorilor proveniti in principal din estul Europei.

Potrivit unui purtator de cuvant al guvernului de la Dublin, Irlanda urmeaza sa decida in toamna daca accesul pe piata muncii va fi garantat Bulgariei si Romaniei, subliniind ca aceasta decizie va fi bazata pe mai multi factori, printre care situatia pietei muncii la acel moment si pozitia celorlalte state membre ale UE.

Bloombiz