Muncitorii imigranti, cei mai afectati de situatia economica

Marti, 30 Iunie 2009, ora 14:04
1335 citiri
Muncitorii imigranti, cei mai afectati de situatia economica

Muncitorii imigranti sunt cei mai afectati de degradarea situatiei pietei muncii provocata de criza economica, potrivit unui studiu al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) publicat marti, transmite AFP, citat de Newsin.

Potrivit editiei 2009 a studiului "Perspective pentru migratia internationala", muncitorii imigranti au fost printre primii care si-au pierdut locurile de munca, nivelul somajului in randul acestora dublandu-se practic in Spania, Irlanda si Marea Britanie, de la inceputul criziei.

In primul trimestru al anului 2009, rata somajului printre imigrantii din Spania era de 27,1% fata de 15,2 % pentru cei autohtoni.

In Franta, somajul printre imigranti a atins 14% in aceeasi perioada, fata de 8,2% printre muncitorii francezi. Raportul OCDE subliniaza ca, desi este inca prea devreme pentru a observa o evolutie a fluxurilor migratorii, in unele tari "incep sa apara semne de scadere a numarului celor care vin".

In Statele Unite, in anul fiscal 2008, s-a inregistrat o scadere cu 16% a numarului de vize de lucru temporare, cele mai raspandite.

Potrivit celor mai recente proiectii, OCDE preconizeaza ca rata totala a somajului in tarile membre va creste la 10% pana la sfarsitul anului viitor, fata de 6% in 2008, insemnand 56 de milioane de someri, fata de 34 de milioane.

Scaderea numarului de imigranti in cautare de lucru in tarile OCDE este efectul crizei, combinat cu inaspirea politicilor de imigrantie care prefigureaza, arata raportul.

Anul acesta, pentru prima oara dupa mult timp, cifra plafon la principala categorie de vize de munca temporare din Statele Unite nu a fost atinsa. Si Australia a inregistrat o scadere cu peste 25% a numarului de imigranti temporari calificati in primele patru luni ale anului 2009.

In Marea Britanie si Irlanda, numarul imigrantilor veniti din noile state membre UE a scazut cu peste jumatate.

In fata acestor evolutii, OCDE a subliniat ca "trebuie lasata usa deschisa muncitorilor imigranti pentru a raspunde nevoilor de mana de lucru pe termen lung" si a cerut punerea in aplicare rapida a unor "politici adecvate".

 

#criza, #imigranti, #somaj, #vize , #Irlanda