Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lumea in 2007: porti larg deschise pentru cei care vor sa-si incerce norocul

Lumea in 2007: porti larg deschise pentru cei care vor sa-si incerce norocul

Uniunea Europeana respecta, in principiu, libera circulatie a persoanelor, inclusiv a muncitorilor. Dar in practica, extinderea spre est este insotita de solicitari din ce in ce mai numeroase in Europa occidentala pentru instituirea de controale pentru imigrantii din est.

In 2004, cand Uniunea a primit Polonia si alte noua noi state membre, numai trei "vechi" state membre si-au deschis portile pentru imigrantii est-europeni - Marea Britanie, Irlanda si Suedia. Anul acesta, admiterea Romaniei si Bulgariei a fost insotita de impunerea unor restrictii in "vechea" Uniune. Numai Suedia si Finlanda au permis accesul liber pe piata muncii.

Noii membri au fost mai generosi, stiind ca libertatea de miscare e importanta pentru cetatenii statelor ex-comuniste si ca romanii si bulgarii se indreapta inca mai mult spre vest, nu spre Polonia sau Slovenia. O mare ingrijorare starneste posibila aderare a Turciei, provocand in randurile multor cetateni ai UE teama de un val de imigranti din cel mai populat posibil stat membru care ar adera vreodata la Uniune.

Totusi, restrictiile sunt mai putin severe sau eficiente decat cele impotriva imigrantilor care vin de mai departe. Mai intai, restrictiile sunt temporare si nu pot fi mentinute mai mult de 7 ani de la aderare. Apoi, statele europene occidentale unde exista o penurie de forta de munca au dezvoltat multe scheme pentru a atrage muncitori, de la programele sezoniere pentru lucratorii din agricultura, la permisele pe termen lung pentru specialistii in IT si alti specialisti de inalta calificare, ca si programe pentru liber-profesionistii din orice sector. In fine, fluxurile oficial acceptate sunt probabil depasite de imigrantii care muncesc ilegal. Dat fiind faptul ca orice cetatean al UE poate circula in orice stat membru si poate sta trei luni fara a se inregistra, portile sunt larg deschise pentru cei care vor sa-si incerce norocul.

Marea Britanie a fost cel mai puternic magnet pentru muncitorii est-europeni, din 2004. Peste 500.000 s-au inregistrat la munca. Alte sute de mii au venit fara a se inregistra. Totusi, Irlanda i-a atras pe cei mai multi - circa 200.000. ASi tari care au impus controale au asistat la valuri de imigranti din est - mai ales Germania, care emite permise de lucru pe termen scurt intr-un ritm de 500.000 pe an.

Romanii si bulgarii se vor concentra probabil in Spania si Italia, unde deja locuiesc multi dintre ei. Guvernele est-europene sunt ingrijorate de plecarea tinerilor educati. Cei mai multi - circa un milion - au plecat din Polonia. Dar statele baltice au inregistrat cel mai mare impact asupra demografiei. In Lituania, au plecat 100.000, adica 3% din populatie.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 877 ori