Jumatate dintre alegatorii irlandezi sustin Tratatul fiscal al UE

Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 18:35
1368 citiri
Jumatate dintre alegatorii irlandezi sustin Tratatul fiscal al UE

Aproximativ jumatate dintre alegatorii irlandezi ar vota in favoarea Tratatului fiscal al Uniunii Europene la referendumul ce va fi organizat la 31 mai in tara lor, conform unui sondaj publicat duminica.

Potrivit acestei anchete conduse de Sunday Business Post/Red C, 47 la suta dintre potentialii alegatori au sustinut ca vor vota pentru acest pact de disciplina bugetara, iar 35 la suta impotriva. Aproximativ 18 la suta s-au declarat indecisi.

Cota electorilor indecisi a crescut cu doua procente fata de ultimul sondaj, facut in luna martie, cele doua puncte provenind din tabara alegatorilor decisi sa voteze pentru tratat.

Excluzand persoanele indecise, pactul va inregistra 58 la suta de voturi pentru fata de 42 la suta impotriva.

Acest referendum din Irlanda este singurul de acest gen care va fi organizat in Uniunea Europeana. Noul tratat vizeaza sa intareasca moneda euro printr-un control mai strict al finantelor publice.

In noiembrie 2010, Irlanda a fost obligata sa imprumute 85 de miliarde de euro de la UE si Fondul Monetar International (FMI) pentru a face fata deficitului bugetar care ii ameninta economia.

Noul tratat, elaborat ca raspuns fata de criza zonei euro, obliga statele membre sa incorporeze in legislatia nationala o "regula de aur" de echilibru bugetar. In cazul in care acest set de reguli ar fi incalcat, tarile ar fi expuse la sanctiuni.

Orice stat care nu va ratifica noul tratat, ce va intra in vigoare in momentul in care va fi adoptat de 12 dintre state, va pierde dreptul de a primi imprumuturi din partea Uniunii Europene.

Premierul irlandez, Enda Kenny, partidul sau, Fine Gael, si partenerul din Guvern, Partidul Laburist, precum si partidul de opozitie, Fianna Fail, s-au declarat in favoarea tratatului. Republicanii din cadrul Sinn Fein, partidul socialist si un numar de independenti s-au declarat impotriva acestuia.

#Irlanda tratat fiscal UE, #alegatori Irlanda tratat fiscal , #Irlanda