Irlandezii sustin pactul bugetar european

Duminica, 13 Mai 2012, ora 10:30
1216 citiri
Irlandezii sustin pactul bugetar european

Mai mult de jumatate din electoratul irlandez, chemat sa se pronunte prin referendum, la 31 mai, asupra pactului bugetar european, este in prezent favorabil acestuia.

Ancheta arata ca 53% dintre irlandezi ar vota "da" la referendum, o crestere de sase procente in raport cu precedenta, publicata de acelasi jurnal in urma cu doua saptamani.

Pe de alta parte, 31% s-ar pronunta impotriva, iar 16% sunt in continuare nehotarati, conform sondajului realizat, de luni pana miercuri, pe un esantion de 1.000 de persoane.

Fine Gael, partidul premierului irlandez Enda Kenny, precum si laburistii, partenerii din coalitia guvernamentala de la Dublin, sustin acordul european, la fel ca si Fianna Fail, principala formatiune a opozitiei.

Noul pact bugetar european introduce "regula de aur" a echilibrului finantelor publice, sub amenintarea unor sanctiuni ce intra in vigoare automat.

La sfarsitul lui 2010, Irlanda, pe marginea prapastiei din cauza falimentului sectorului sau bancar, a fost nevoita sa semneze un plan de urgenta in valoare de 85 de miliarde euro cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, ce a impus masuri severe de austeritate.

#alegatori Irlanda, #pactul bugetar european, #ajutor FMI, #faliment sector bancar, #masuri austeritate , #Irlanda