Irlanda va injecta 7,7 miliarde dolari in trei banci locale

Luni, 22 Decembrie 2008, ora 09:59
1237 citiri
Irlanda va injecta 7,7 miliarde dolari in trei banci locale

Guvernul irlandez va investi 5,5 miliarde euro (7,68 miliarde dolari) in trei banci locale, preluand un pachet majoritar de actiuni al Anglo Irish Bank, in urma unui scandal ce a afectat industria bancara aflata deja in dificultate, relateaza Reuters. Investitorii asteapta de mai multe luni un plan de salvare, asemanator schemelor implementate in alte tari, dar presiunile asupra guvernului s-au intensificat saptamana trecuta, dupa ce Anglo Irish Bank a anuntat ca directorul executiv nu i-a informat pe actionari asupra unui imprumut de 87 milioane euro (121,4 milioane dolari) ce i-a fost acordat de banca.


Actiunile bancii s-au depreciat pana la un minim record de 19 eurocenti, dupa ce autoritatile de reglementare au demarat o investigatie asupra imprumuturilor luate de directorii celor mai mai banci irlandeze.


Guvernul irlandez va investi cate 2 miliarde euro in Banka of Ireland si Allied Irish Banks prin actiuni preferentiale. De asemenea, guvernul va putea interveni in luarea unor decizii precum numirea directorilor sau mariri de capital.


Ajutoarele financiare, ce vor fi efectuate in primul trimestru din 2009, vor spori capitalul de baza al celor doua banci, cu pana la 8%. Imprumuturile vor fi acordate din fondul pus la punct in timpul boom-ului economic irlandez "Celtic Tiger".