Irlanda revine cu succes pe pietele de obligatiuni, dupa doi ani

Joi, 05 Iulie 2012, ora 16:30
1604 citiri
Irlanda revine cu succes pe pietele de obligatiuni, dupa doi ani

Irlanda a revenit joi cu succes pe pietele de obligatiuni, dupa aproape doi ani de pauza, reusind sa stranga 500 milioane de euro din vanzarea de obligatiuni pe trei luni.

In prima sa emisiune de obligatiuni dupa ce a cerut ajutorul FMI si UE in luna noiembrie 2010, Irlanda a reusit sa vanda obligatiuni pe trei luni la o dobanda de 1,80%, mai mica decat cea ceruta de investitori pentru a achizitiona obligatiuni guvernamentale spaniole.

Saptamana trecuta, Spania a vandut obligatiuni pe trei luni la o dobanda de 2,36%, iar Italia a reusit sa faca acelasi lucru la o dobanda de 2,96%.

In plus, oferta de astazi a fost supra-subscrisa de 2,8 ori, semn al interesului investitorilor pentru obligatiunile irlandeze, a adaugat Agentia Nationala de Management al Trezoreriei (NTMA).

"Suntem incurajati de cererea puternica si de interesul semnificativ al investitorilor internationali la licitatia de astazi. Cu toate acestea, suntem constienti ca acesta este doar primul pas spre obiectivul nostru final care este accesul deplin la pietele de capital", a declarat directorul general al NTMA, John Corrigan.

Criza din sectorul bancar a obligat guvernul de la Dublin sa solicite partenerilor europeni si FMI un program de ajutor international in valoare de 85 de miliarde de euro pe trei ani. Irlanda este singura din statele care beneficiaza de un program de sprijin si nu a vandut pana acum certificate de trezorerie, in conditiile in care Grecia a vandut in repetate randuri obligatiuni pe trei luni, iar Portugalia a testat chiar si apetitul investitorilor pentru obligatiuni pe 18 luni. Aceasta desi Irlanda, spre deosebire de restul statelor care beneficiaza de un program de sprijin, a reusit anul trecut sa inregistreze o crestere economica modesta.

#Irlanda piata obligatiuni, #obligatiuni Irlanda, #piata obligatiuni , #Irlanda