Irlanda, pe cale de a se elibera de criza financiara

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 20:00
2400 citiri
Irlanda, pe cale de a se elibera de criza financiara

In timp ce liderii europeni se lupta pentru a depasi criza datoriilor suverane, multi isi indreapta privirea catre Irlanda, vazuta ca model de succes.

Cu toate ca a "imbratisat" numeroase masuri de austeritate pentru a-si repara finantele, Irlanda pare ca si-a schimbat directia. La un an dupa ce a primit un plan de salvare de 67,5 miliarde de euro, statul irlandez se bucura de crestere economica si de un deficit bugetar in scadere, potrivit CNBC.

Efectele masurilor de austeritate au lovit puternic in economia Irlandei, lasand "cicatrice" adanci. Aproape 40.000 de irlandezi au parasit tara in cautarea unui viitor mai bun, iar analistii spun ca emigrarile vor continua.

Cancelarul german, Anegla Merkel, l-a laudat recent pe premierul iralndez Enda Kenny pentru exemplul pe care l-a oferit Europei, iar presedintele francez, Nicolas Sarkozy a declarat ca Irlanda "aproape" a iesit din criza.

Cu toate acestea, realitatea de zi cu zi dezminte laudele liderilor europeni. Salariile asistentilor medicali, ale profesorilor si ale bugetarilor au fost taiate cu 20%. Impozitele la locuinte au crescut, iar investitiile in lucrarile publice sunt practic muribunde.

La inceputul acestei saptamani, guvernul Kenny a anuntat o suplimentare de 3,8 miliarde de euro in cresterea taxelor si reducerea cheltuielilor pentru 2012, masura care va afeta domeniul sanatatii, si al protectiei sociale.

Exista insa si semne de ameliorare. Comparativ cu anul trecut, exporturile au crescut cu 5,4% in primele 9 luni ale anului 2011. Noi companii IT precum LinkedIn si Facebook au sosit recent. Perspectivele pentru companiile tehnologice se imbunatatesc pe zi ce trece.

PIB-ul Irlandei a crescut cu 1,2% in al doilea trimestru fata de anul anterior, comparativ cu declinul de 0,4% din 2010 si 7% in 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie Irlanda, #miracolul irlandez, #pib irlanda 2011, #investitii it irlanda, #exporturi irlanda , #Irlanda