Irlanda organizeaza referendum cu privire la noul tratat fiscal european

Marti, 28 Februarie 2012, ora 22:03
1227 citiri
Irlanda organizeaza referendum cu privire la noul tratat fiscal european

Irlanda va organiza un referendum cu privire la noul tratat fiscal european, a anuntat marti, in parlament, primul ministru Enda Kenny, fara insa a indica data scrutinului.

In urma consultarii consilierului guvernului pe probleme constitutionale ("Attorney General"), acesta "a decis organizarea unui referendum, in care poporului irlandez i se va cere sa autorizeze ratificarea tratatului european de stabilitate", a declarat premierul.

Avizul consilierului a fost acela ca "tratatul este un instrument specific in afara arhitecturii tratatului Uniunii Europene, pentru ratificarea lui fiind necesar un referendum".

Conform unui sondaj de la sfarsitul lunii ianuarie, aproape 75% dintre irlandezi erau de parere ca ar trebui organizata o consultare populara asupra tratatului fiscal european. In acest caz, 40% ar vota pentru, 36% impotriva, 24% fiind indecisi.

In deceniul trecut, irlandezii au respins in doua randuri tratatele europene (cel de la Nisa in anul 2001 si cel de la Lisabona in 2008), guvernele de la Dublin fiind nevoite sa organizeze cate o consultare populara suplimentara pentru aprobarea lor.

#Irlanda referendum tratat fiscal european, #Romania tratat fiscal european , #Irlanda