Irlanda geloasa pe Spania: Vrea renegocierea planului de ajutor dupa modelul iberic

Duminica, 10 Iunie 2012, ora 12:27
1510 citiri
Irlanda geloasa pe Spania: Vrea renegocierea planului de ajutor dupa modelul iberic

Irlanda va solicita sa i se acorde retroactiv acelasi tratament ca si Spaniei, care a obtinut din partea zonei euro un plan de ajutor pentru bancile sale fara sa-i fie impuse noi masuri de austeritate, au facut cunoscut sambata seara surse guvernamentale europene.

Dublinul vrea sa discute aceasta problema la urmatoarea reuniune a ministrilor de finante din zona euro, ce va avea loc la 21 iunie la Luxemburg, au afirmat sursele amintite la finalul teleconferintei Eurogrupului cu privire la planul de ajutor pentru bancile spaniole, citeaza de AFP.

"In cursul (teleconferintei de sambata a) Eurogrupului, Irlanda a ridicat doua probleme dintre care una referitoare la obtinerea retroactiva a unui acord similar cu cel al Spaniei", a afirmat una dintre aceste surse.

A patra economie ca marime din zona euro, Spania s-a resemnat sambata sa ceara un ajutor pentru bancile sale, iar zona euro i-a promis un imprumut de pana la 100 de miliarde de euro.

Acest plan de ajutor va fi cel de-al patrulea acordat unei tari din zona euro de la declansarea crizei actuale la sfarsitul lui 2009. De aceasta data este vorba despre refacerea sistemului bancar spaniol, asfixiat de expunerea pe credite imobiliare.

Irlanda a incheiat, in noiembrie 2010, un acord pentru obtinerea unui ajutor international din partea UE si FMI ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008 ce i-a devastat sectorul bancar. La acea data, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB.

Spre deosebire, insa, de ce s-a intamplat cu Madridul, ajutorul in valoare de 85 de miliarde de euro acordat Irlandei a fost insotit de conditii draconice.

Fostul "tigru celtic" a respectat disciplina bugetara impusa de FMI si Uniunea Europeana care i-au acordat in repetate randuri calificative pozitive pentru programul sau de redresare economica, insa, in cursul ultimei lor misiuni, de la sfarsitul lunii aprilie, au evidentiat necesitatea unor noi masuri pentru a incuraja cresterea economica

#ajutor Irlanda, #model ajutor Spania , #Irlanda