Guvernul irlandez prezinta un plan de reducere a cheltuielilor

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 12:56
1002 citiri
Guvernul irlandez prezinta un plan de reducere a cheltuielilor

Guvernul irlandez a prezentat un plan pe patru ani pentru reducerea cheltuielilor publice si cresterea taxelor, in cadrul masurilor dureroase pe care trebuie sa le ia tara pentru a-si reduce datoria nationala, relateaza CNN, informeaza NewsIn.

Potrivit planului de 138 de pagini, cheltuielile pentru servicii sociale vor fi reduse cu 10 miliarde de euro, iar taxele vor fi crescute si vor aduce la buget, potrivit estimarilor, cinci miliarde de euro.

Salariul minim pe economie va fi redus cu un euro pe ora, iar salariile bugetarilor vor fi reduse in total cu 1,2 miliarde de euro pe o perioada de patru ani.

"Suntem un popor destept, rezistent, mandru si vom trece peste aceasta provocare pentru ca ne iubim tara", a spus premierul irlandez Brian Cowen atunci cand a anuntat planul.

"Este o provocare care poate fi depasita si este una pe care trebuie sa fim hotarati, ca popor, pentru a o depasi", a adaugat el.

Reducerile de cheltuieli intervin dupa anuntul de duminica al Irlandei ca cere ajutor financiar international pentru a face fata problemelor bugetare.

Pachetul de salvare, oferit de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, este estimat la zeci de miliarde de dolari.

Printre alte masuri incluse in planul de austeritate se numara introducerea de apometre pana in 2014 si cresterea TVA-ului pentru bunuri si servicii de la 21% la 23% panain 2014.

Cowen a spus ca intentioneaza sa creasca si suma pe care studentii trebuie sa o plateasca pentru studii, dar nu a precizat cu cat.

O masura similara in Marea Britanie a generat numeroase proteste in ultimele saptamani.

Planul a aratat ca 45% dintre contribuabilii irlandezi nu au platit taxe anul acesta, ceea ce "nu este sustenabil".

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#reducere, #cheltuieli, #irlanda, #taxe, #salarii , #Irlanda