FMI deblocheaza o noua transa din ajutorul acordat Irlandei

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 08:52
1174 citiri
FMI deblocheaza o noua transa din ajutorul acordat Irlandei

FMI a anuntat luni ca a aprobat deblocarea unei noi transe de ajutor in valoare de 890 de milioane de euro pentru Irlanda in cadrul planului de salvare de 23,5 miliarde de euro acordat tarii la sfarsitul lui 2010 pentru a evita falimentul, transmite AFP.

Dupa ce a trecut in revista situatia economica din Irlanda, Consiliul de administratie al FMI, reprezentant al celor 188 de state membre, a aprobat deblocarea acestei transe de ajutor, a noua de la lansarea programului, ridicand la 19,1 miliarde de euro totalul imprumuturilor acordate Dublinului de catre Fond.

Afectata de situatia bancilor sale, Irlanda a cerut ajutorul partenerilor europeni si FMI la sfarsitul lui 2010 si a obtinut un plan de salvare de 85 de miliarde euro, insotit de conditii drastice.

"Punerea in aplicare a reformelor in Irlanda a continuat, in pofida incetinirii cresterii economice in 2012", si-a exprimat satisfactia FMI, in comunicatul sau, asteptandu-se ca Produsul Intern Brut sa se majoreze cu 1,1% in 2013 si 2,2% in 2014.

Contrar Greciei si Portugaliei, alte doua tari din zona euro aflate sub asistenta financiara, Irlanda a inregistrat din nou crestere economica, desi fragila in continuare.

FMI a relevat astfel existenta unor "riscuri importante" pentru Irlanda, legate de "capacitatea redusa" a bancilor de a se imprumuta si de impactul planurilor de austeritate asupra cererii interne.

"In cazul in care cresterea economica va ramane redusa in anii ce vor urma, datoria publica ar putea continua sa creasca, reflectand posibile noi necesitati de recapitalizare a bancilor", scrie FMI, care avertizeaza, de asemenea, in legatura cu rata mare a inflatiei din tara, de aproximativ 15%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI deblocare fonduri Irlanda, #criza economica Irlanda , #Irlanda