Economia Irlandei ramane fragila

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 13:10
1018 citiri
Economia Irlandei ramane fragila

Economia Irlandei ramane fragila si probabil ca va dura ani de zile pana cand se va reface, a avertizat premierul Enda Kenny, intr-unul dintre rarele sale discursuri televizate.

El a declarat ca "drumul de patru ani pentru recuperare" va fi dificil pentru multi, inclusiv pentru proprietarii de case, pentru someri si pentru cei care incearca sa finanteze educatia unui copil.

Inainte de votul prevazut privind bugetul de austeritate, el a avertizat si ca tara cheltuieste cu 16 miliarde de euro mai mult decat incaseaza.

Discursul a fost primul de acest tip al unui lider irlandez din ultimii 30 de ani.

Premierul Irlandei: Ne confruntam cu o provocare exceptionala

"Sa va spun ceva, nu sunteti responsabili pentru criza", a declarat Kenny. "Guvernul meu este hotarat ca acum sa fie luata decizia necesara (...), pentru a se asigura ca acest lucru nu se va mai intampla niciodata", a adaugat el.

"Stiu ca acesta este un eveniment exceptional. Dar traim in vremuri exceptionale. Si ne confruntam cu o provocare exceptionala", a subliniat premierul.

Cheltuielile publice ale Irlandei vor fi reduse cu 2,2 miliarde de euro pe an, iar taxele vor fi crescute cu 1,5 miliarde, a anuntat oficialul, precizand ca impozitul pe venit nu va fi modificat, dar vor fi ridicate taxele indirecte.

Propunerile guvernului prevad cresteri ale taxelor

Propunerile, care vor fi prezentate mai detaliat marti Parlamentului, ar urma sa includa o crestere a taxei pentru masini, reduceri ale unor ajutoare sociale si o crestere a TVA-ului la 23%.

Bugetul ar urma sa prevada si o reducere a ajutorului de crestere a copilului cu pana la 10 euro pe luna, scaderea ajutorului de somaj cu circa 8 euro pe saptamana si introducerea unei taxe de 50 de euro pe an pentru cardurile de sanatate.

Irlanda incearca sa economiseasca 3,8 miliarde de euro intr-o noua runda de masuri de reducere a costurilor, dupa ce anul trecut a contractat un pachet de salvare, relateaza BBC News.

Crearea de locuri de munca, in centrul actiunilor de refacere economica

Kenny, investit in functie in luna februarie, a declarat ca economia irlandeza este in continuare fragila, insa crearea de locuri de munca se va afla in centrul refacerii economice. El a admis ca au fost facuti pasi pentru scoaterea tarii din criza inca de anul trecut, dar criza persista.

"Acest buget va fi dur. Trebuie sa fie dur", a avertizat Kenny. "Acum, statul cheltuieste cu 16 miliarde pe an mai mult decat incaseaza", a subliniat el. "Aceasta problema nu va fi rezolvata daca nu luam masuri pentru a acoperi aceasta diferenta. Acest lucru poate fi facut numai de noi, actionand impreuna", a adaugat premierul.

Discursul sefului guvernului irlandez este primul de acest fel dupa apelul similar facut de Charles J Haughey in 1980.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie Irlanda, #economie fragila Irlanda, #refacere economica Irlanda , #Irlanda