CE pasuieste mai multe tari membre in privinta deficitelor bugetare

Marti, 24 Martie 2009, ora 16:55
1514 citiri
CE pasuieste mai multe tari membre in privinta deficitelor bugetare

Comisia Europeana a acordat mai multor state membre termene de cativa ani pentru a-si reduce deficitele bugetare excesive, primul indiciu de flexibilitate dat de Bruxelles in privinta regulilor Pactului de Stabilitate si Crestere, de la declansarea crizei economice.

Dupa ce a examinat programele de stabilitate si convergenta ale Greciei, Spaniei, Frantei si Irlandei in februarie, Comisia a propus marti termene pentru corectarea deficitelor bugetare ale acestor tari, care au depasit 3% din PIB in 2008.

Termenele propuse tin cont de situatia bugetara si macroeconomica a tarilor respective, precizeaza un comunicat al Comisiei. Odata adoptate recomandarile de Consiliu, cele cinci tari vor dispune de un termen de sase luni pentru a preciza masurile pe care le au in vedere pentru a-si reduce progresiv deficitul.

"Situatia bugetara a tarilor UE si a restului lumii s-a deteriorat considerabil anul trecut si se va mai degrada probabil, avand in vedere criza economica pe care o traversam si masurile discretionare adoptate pe drept cuvant de statele membre pentru a sustine cererea si a incuraja investitiile.

Pentru a limita costurile datoriei pentru generatiile actuale si viitoare, este primordial ca guvernele sa isi defineasca o traiectorie de ajustare prin care sa se angajeze sa isi corecteze deficitele publice imediat ce situatia economica se va ameliora, ceea ce ar trebui sa se intample treptat din 2010.

Pactul de Stabilitate si Crestere constituie cadrul adecvat pentru aceasta strategie si revenirea la finante publice sanatoase si durabile pe termen mediu si lung", a declarat comisarul pentru afaceri economice si monetare Joaquín Almunia, citat in comunicat.

Evaluarile si recomandarile se bazeaza pe previziunile din ianuarie ale Comisiei, dar tin cont si de informatiile bugetare si previziunile nationale recente. Termenele propuse tin cont de pozitia bugetara de plecare si de marja de manevra, conform planului european de relansare economica, de perspectivele economice, dezechilibrele macroeconomice si conditiile de finantare.

Consiliul ECOFIN va dezbate aceste recomandari la urmatoarea sa reuniune informala din aprilie si isi va oficializa pozitia la o reuniune ulterioara. Franta a avut un deficit de 3,4% din PIB in 2008, iar pentru 2009 si 2010 preconizeaza deficit de 5,6% si respectiv 5,2%.

Franta este afectata in special de criza din comertul mondial incepand din al patrulea trimestru al anului 2008, iar evolutia sa bugetara se explica prin masurile de relansare luate de guvern. In aceste conditii, Comisia recomanda ca Frantei sa i se ceara sa isi reduca deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2012 cel tarziu.

Comisia face o recomandare similara in cazul Spaniei, care a avut in 2008 un deficit public de 3,4% din PIB, iar previziunile Comisiei pentru 2009 si 2010 sunt de 6%. Avand in vedere amploarea deficitului, situatia economica si alti factori, o corectie a deficitului excesiv in 2012 cel tarziu pare adecvata, apreciaza Comisia.

Grecia a avut un deficit de 3,5% din PIB inca din 2007, cel estimat pentru 2008 este de 3,7% si va atinge 4% in 2010, daca politicile bugetare se mentin aceleasi de pana in prezent. In cazul Greciei, Comisia recomanda corectarea deficitului in 2010, cel mai tarziu, si masuri pentru insanatosirea finantelor publice inca de anul acesta.

Irlanda are un deficit de 6,3% si va atinge 11% din PIB in 2009 si 13% in 2010, daca politicile fiscale actuale sunt mentinute. In consecinta, Comisia recomanda Consiliului sa se pronunte asupra existentei unui deficit excesiv in Irlanda si sa emita recomandari in privinta schimbarii acestei situatii.

Avand in vedere slabiciunea economica a Irlandei si amploarea deficitului, pare justificata o corectie a deficitului pe o perioada de mai multi ani. Irlanda ar trebui sa isi respecte obiectivul de deficit propus pentru 2009 si sa faca eforturi anuale suplimentare pentru a reduce valoarea acestuia.

La randul sau, Marea Britanie face obiectul unei proceduri de deficit excesiv din iulie 2008, cand Consiliul a recomandat, pe baza unei propuneri a Comisiei, reducerea deficitului public sub pragul de 3% din PIB in 2009-2010 cel mai tarziu.

Insa intre timp, situatia bugetara s-a degradat substantial din cauza incetinierii economice mai mari decat se prevazuse si a masurilor discretionare adoptate de Marea Britanie conform planului european de relansare economica.

Potrivit versiunii actualizate in 2008 a programului de convergenta a Marii Britanii, deficitul pe 2009-2010 ar trebui sa atinga 8,2%. In cazul acestei tari, Comisia recomanda Consiliului sa ceara o reducere a deficitului sub 3% din PIB pana in 2013-2014.

Comisia a examinat si programul de stabilitate al Ciprului, cerandu-i sa aplice masurile prevazute in planul de relansare, respectandu-si obiectivul propus pentru deficit, sa limiteze cheltuielile in 2010 si anii urmatori si sa continue reforma pensiilor si a sanatatii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#buget, #ce, #criza, #deficit, #economie , #Irlanda