BCE si Banca Angliei, sprijin pentru bancile irlandeze

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 19:23
2076 citiri
BCE si Banca Angliei, sprijin pentru bancile irlandeze

Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Angliei au infiintat o linie de swap temporara in valoare de zece miliarde de lire sterline prin care vor fi sprijinite bancile irlandeze in cazul intensificarii crizei datoriilor, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Astfel, Banca Angliei ar putea furniza BCE pana la zece miliarde de lire sterline la schimb cu euro, daca va fi necesar, a anuntat BCE. Facilitatea va pune fonduri la dispozitia bancuii centrale din Irlanda.

"Este o masura preventiva, care are scopul de acoperi orice necesar al sistemului bancar din Irlanda pentru lichiditati" in lire sterline, se arata intr-un comunicat al BCE.

Linia de swap va expira in septembrie anul urmator. Bancile din Irlanda sunt dependente intr-o masura tot mai mare de fonduri de la bancile centrale, in contextul pierderii depozitelor si accesului dificil la piata financiara.

Potrivit estimarilor Moody's, cele sase banci iralndeze garantate de stat au deschise finantari de peste 90 de miliarde de euro de la BCE si cel putin 40 de miliarde de euro de la banca centrala a Irlandei.

Cele mai mari patru banci irlandeze, Bank of Ireland, Allied Irish Banks, Anglo Irish Bank si Irish Life & Permanent au operatiuni in Marea Britanie. 

#banci, #bce, #irlandeze , #Irlanda