Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE ar putea amana din nou retragerea masurilor anticriza

BCE ar putea amana din nou retragerea masurilor anticriza

Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea fi nevoita sa amane din nou retragerea masurilor de urgenta destinate sprijinirii sistemului financiar european in conditiile in care planurile Fondului Monetar International si ale Uniunii Europene de a salva Irlanda nu tempereaza criza datoriilor suverane.

Investitorii ocolesc obligatiunile Spaniei si Portugaliei, temandu-se ca aceste state vor urma Greciei si Irlandei si vor cere ajutor Uniunii Europene, ceea ce ingreuneaza planul BCE de a retrage masurile prin care asigura lichiditati bancilor, potrivit Bloomberg.

BCE va decide saptamana viitoare ce va face in privinta masurilor de sprijinire a sistemului financiar, iar unii analisti apreciaza ca improbabila ideea ca institutia financiara internationala va reveni la politica de a acorda prin licitatii credite cu fonduri limitate, pe trei ani, masura considerata ca urmatorul pas in strategia sa.

"Ar trebui sa ne pregatim pentru posibilitatea ca BCE sa realizeze ca nu este momentul potrivit si sa evite sa ia masuri care pun gaz pe foc", a afirmat Julian Callow, analist la Barclays Capital.

Cresterea randamentelor obligatiunilor elene, irlandeze, portugheze si spaniole poate reflecta lipsa de incredere a investitorilor ca liderii europeni pot controla criza datoriilor, chiar si dupa ce acestia au convenit sa salveze Irlanda.

In prezent, BCE asigura bancilor, prin imprumuturi, tot necesarul de lichiditate pentru perioade variind de la o saptamana la trei luni, la dobanda de 1%.

La urmatoarea intalnire, consiliul bancii va trebui sa cantareasca riscul destabilizarii economiilor europene impovarate de datorii prin a face mai costisitoare imprumuturile acordate bancilor si pericolul stimularii exagerate a economiilor cu avans rapid, precum cea germana, prin mentinerea unei politici monetare mai relaxate pentru prea mult timp.

BCE a retras, pana in prezent, mai multe masuri adoptate in timpul crizei, precum imprumuturile pe sase si 12 luni.

Totodata, institutia a renuntat la planurile de a inceta constituirea de rezerve pentru creditele nelimitate pe trei luni si a inceput, totodata, sa cumpere obligatiuni guvernamentale pentru a calma pietele.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1772 ori
Citeste mai multe desprebce masuri anticriza