Bancile, amenintate de CE cu teste de stres mai dure

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 10:54
1379 citiri
Bancile, amenintate de CE cu teste de stres mai dure

Autoritatile europene de reglementare in domeniul bancar vor efectua pana in iunie o noua runda de teste de stres destinate bancilor, mai dificile decat cele rulate anul trecut, a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, citat de Reuters si preluat de Mediafax.

"O noua runda de teste de stres pentru banci, chiar mai grele decat cele de anul trecut, va fi rulata in urmatoarele luni. In prezent discutam metodologia. Procesul se va desfasura intre februarie si iunie", a afirmat Rehn dupa o reuniune a ministrilor de Finante din zona euro.

Multe state din Uniunea Europeana (UE) rezista propunerilor de a efectua teste pentru verificarea sistemelor bancare in cazul unei crize de lichiditate, deoarece considera ca rezultatele vor amplifica problemele pe care le au in prezent institutiile de credit europene.

Autoritatile europene au testat in iunie anul trecut 91 de banci din Uniune pentru a evalua, printre altele, capacitatea acestora de a rezista unor eventuale probleme in creditarea imobiliara sau comerciala.

Testele nu au luat, insa, in considerare, riscurile ca o banca sa fie fortata sa renunte la afaceri daca intampina probleme in a se imprumuta sau in cazul in care clientii retrag depozitele. Aceste genuri de probleme au pus in dificultate sistemul bancar irlandez si au fortat Dublinul sa ceara sprijin financiar UE si Fondului Monetar International.

Noile teste de stres ar trebui sa scoata in evidenta punctele slabe ale sistemului bancar si sa indice acele banci care au nevoie de consolidarea capitalului.

"Rezultatele testelor vor ghida restructurarea necesara sectorului bancar", a spus Rehn.

Comisia Europeana spera ca testarea va dovedi investitorilor, a caror incredere a fost afectata de ezitarile liderilor europeni privind modalitatile prin care pot fi ajutate statele cu probleme de finantare, ca sistemul financiar al Uniunii este sanatos.

Testele de anul trecut au fost picate de doar sapte banci, niciuna din Irlanda, ceea ce a alimentat criticile care eticheteaza exercitiul ca irelevant.

#banci, #comisia europeana, #teste stres , #Irlanda