Analisti: Grecia si Irlanda nu isi vor putea rambursa datoriile

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 01:07
1545 citiri
Analisti: Grecia si Irlanda nu isi vor putea rambursa datoriile

Falimentele din zona euro sunt inevitabile, au declarat, intr-un interviu recent, Jacques Delpla, membru al Consiliului de Analiza Economica, si analistul economic Jean-Pierre Petit, potrivit ziare.com

Zona euro a ajuns in criza actuala din cauza unor tari precum Grecia, Portugalia, Spania sau Irlanda, care au avut acces la pietele externe de capital odata cu aderarea la moneda unica, sustine Jacques Delpla.

Aceste tari, continua membrul Consiliului de Analiza Economica, s-au imprumutat mult, la preturi mici, pentru cheltuielile publice sau chiar pentru consum, fara sa-si mareasca si potentialul de crestere economica.

Aceste state au un potential de crestere negativa si sunt supraindatorate.

Pe de alta parte, moneda unica are si ea o vina in tot acest proces.

In zona euro, regulile se conduc in functie de doua cifre, cea a deficitului si cea a datoriei publice, fara a se lua in considerare alte mari dezechilibre economice precum datoria privata, balanta comerciala sau bulele imobiliare.

Starea in care se afla euro s-a inrautatit tocmai din cauza deficitului de sub 3%, tinta pe care nu o poate atinge, explica Jean-Pierre Petit. 

Vezi stirea intreaga pe ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#datorii, #grecia, #irlanda, #zona euro, #moneda unica , #Irlanda