Turkmenistanul va relua exporturile de gaze naturale catre Iran

Luni, 16 Februarie 2009, ora 10:46
1766 citiri
Turkmenistanul va relua exporturile de gaze naturale catre Iran

Turkmenistanul va exporta anual catre Iran 10 miliarde metri cubi gaze naturale, iar Iranul va ajuta in schimb la exploatarea unui camp gazeifer din tara vecina, potrivit unui acord anuntat sambata si citat de o agentie oficiala iraniana, potrivit Reuters.

Cele doua puteri energetice, ale caror legaturi au fost tensionate iarna trecuta, dupa ce Turkmenistanul a oprit vanzarile catre Iran, au decis sa reia cooperarea in cadrul unei vizite oficiale a presedintelui Turkmenistanului, Kurbanguly Berdymukhamedov, la Teheran.

Iranul este cel de-al doilea stat din lume, dupa Rusia, din punct de vedere al rezervelor de gaze naturale, insa sanctiunile internationale impuse din cauza programului sau nuclear au incetinit dezvoltarea propriilor exporturi de gaze.

In cadrul noului acord, companiile iraniene urmeaza sa exploateze un camp gazeifer din Turkmenistan, iar, in schimb, gazele provenite din acest camp vor fi exportate catre republica islamica, a anuntat agentia oficiala iraniana IRNA. Aceasta a precizat ca este vorba de campul Bolutun.

"Potrivit acestui acord, urmeaza sa fie exportate catre Iran 10 miliarde metri cubi de gaz pe an, din campul Bolutun", a declarat ministrul iranian al petrolului, Gholamhossein Nozari.

Nozari a mai spus ca cele doua parti nu s-au hotarat inca asupra pretului gazului exportat, precizeaza IRNA, care nu a dat detalii legate de momentul in care va intra in vigoare acordul.

Turkmenistanul, cel mai mare producator de gaze din Asia Centrala, este considerat unul dintre furnizorii cheie pentru conducta Nabucco, ce ar urma sa reduca dependenta Europei de gazele naturale rusesti.

#camp, #export, #gaze, #gazeifer, #iran, #nabucco, #reluare, #turkmenistan , #Iran