Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Turkmenistanul are al doilea mare zacamant de gaze din lume

Turkmenistanul are al doilea mare zacamant de gaze din lume

Un zacamant gazeifer din Turkmenistan include rezerve de pana la 21.000 de miliarde de metri cubi de gaze, fiind pe locul al doilea ca marime in lume dupa zacamantul South Pars din Iran, potrivit firmei britanice de audit Gaffney, Cline and Associates, potrivit Mediafax.

"Putem afirma cu certitudine ca zacamantul South-Iolotan Osman este al doilea ca marime la nivel mondial", a declarat Jim Gillet, directorul Gaffney, Cline and Associates, intr-o conferinta de presa la Asgabad, capitala statului turkmen.


Potrivit estimarilor, zacamantul include rezerve de 13.100-21.200 miliarde de metri cubi de gaze, a precizat el.


Anul trecut, consumul de gaze la nivel mondial a fost de 3.170 miliarde de metri cubi.


Guvernul turkmen a estimat in luna mai ca South-Iolotan Osman este pe locul al doilea in lume in functie de rezervele de gaze, dupa zacamantul South Pars din Iran, dar nu a precizat volumul.


In 2008, firma britanica de audit estima rezervele South-Iolotan Osman la 4.000-14.000 de miliarde de metri cubi de gaze si le plasa pe locul al patrulea in lume.


Datele au fost actualizate in urma unor noi studii seismice si forari.


O publicatie din Rusia a sustinut in 2009 ca datele referitoare la rezervele de gaze turkmene sunt exagerate de autoritati, fiind falsificate de specialisti din aceasta tara, dar firma britanica a respins acuzatiile.


"In prezent pot afirma cu siguranta ca rezervele de gaze din Turkmenistan sunt mai mult decat suficiente pentru a asigura necesarul intern si exportul catre Rusia, China si Europa", a spus Gillet.


Statul turkmen vrea sa isi diversifice, in afara Rusiei, rutele de export pentru gaze si atrage din acest motiv interesul companiilor occidentale si asiatice.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1156 ori