TURKISH DAILY NEWS: Politicile energetice si consecintele lor

Miercuri, 10 Octombrie 2007, ora 11:53
1201 citiri
TURKISH DAILY NEWS: Politicile energetice si consecintele lor

TURKISH DAILY NEWS (Turcia) - E sigur ca in urmatorii zeci de ani ne vom confrunta cu o restrangere energetica de dimensiuni globale. Studii recente arata ca productia totala mondiala de titei va ajunge in 2030 la 110 barili pe zi, pentru a descreste gradual in urmatorii ani.

Forta eoliana este speranta cea mai mare de resursa energetica printre toate celelalte alternative, dar costurile sale sunt prea mari din punctul de vedere al tehnologiei actuale. De exemplu, ar fi necesar 40-50 mii de turnuri eoliene pentru a se putea acoperi totalul necesarului de energie pentru Istanbul, ceea ce ar presupune un buget de 40-50 miliarde dolari.

Turcia este o tara vulnerabila din punctul de vedere al energiei. Nu are nici rezerve de petrol, nici de gaze naturale. Pozitia geografica a Turciei este singurul sau atu in acest domeniu. E localizata intr-o regiune ce detine 71,8 la suta din rezervele dovedite de gaze naturale si 77,7 la suta din rezervele dovedite de titei. Turcia are potentialul de a servi ca punte intre tarile sursa si pietele consumatoare. Cantitatea considerabila de 200 milioane tone de titei anual e transportata prin stramtorile Marmara si oleoductul Baku-Ceyhan pe axa nord-sud. Realizarea proiectului oleoductului Samsun-Ceyhan va spori si mai mult aceasta cantitate. Daca situatia revine la normal in Irak, oleoductul Kerkuk-Yumurtalik va deveni operational inca o data.

Turcia este si mai vulnerabila din punctul de vedere al aprovizionarii cu gaze naturale. In cea mai mare parte, cerintele de gaze sunt acoperite din Rusia prin conducta Blue Stream si prin conducte separate din Bulgaria. Tendinta Rusiei de a utiliza bogatele sale surse energetice pentru promovarea scopurilor si intereselor sale politice ar putea avea ca rezultat intreruperi neasteptate in furnizarile de gaze naturale. Acum ca gazoductul Baku-Erzurum este finalizat, vor sosi curand si gazele naturale din Azerbaidjan.

Turcia primeste gaze naturale din Iran. Totusi, intreaga cantitate de gaze furnizata in aceasta faza este cheltuita pe necesarul de gaze al Turciei. Cooperarea cu Iranul ce se va extinde si spre transferul de gaze catre alte tari va duce la probleme politice cu SUA. De fapt, SUA au reactionat taios la acordul energetic pe care Turcia l-a semnat cu Iranul, la 12 iulie, pentru ca acest acord prevede ca antreprenorii turci sa dezvolte in trei faze rezervele de gaze din South Pars, din apropiere de granita cu Pakistanul. Motivul care evidentiaza aceasta reactie e faptul ca legislatia americana permite ca SUA sa impuna sanctiuni oricarei companii care investeste peste 20 milioane de dolari in sectorul energetic din Iran, iar investitiile turce in acest domeniu sunt planificate sa atinga nivelul de 3-4 miliarde dolari.

Proiectul Nabucco

Aparent, un obiectiv al acestei investitii considerabile e de a se crea surse pentru proiectul gazoductului Nabucco, menit sa transporte gaze naturale din regiunea caspica in Austria, prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria. Asta e bine, insa proiectul Nabucco prevede o capacitate anuala de transport de 30 miliarde metri cubi. Actuala retea din Turcia poate transporta doar 10 miliarde metri cubi. O alta problema va fi gasirea de suficiente fonduri straine pentru finantarea acestei investitii din Pars, in pofida atitudinii americane in aceasta chestiune.

Exista unele mentionari privind probleme suplimentare cu Franta in acest domeniu. S-a afirmat ca dorinta companiei Gaz de France de a cumpara gaze din conducta Nabucco s-a confruntat cu obiectiile Turciei. Insa, companiile indreptatite si titulare pentru a primi gaze vor fi desemnate de consortiul tarilor prin care tranziteaza conducta Nabucco. Prin urmare, problema nu poate fi rezolvata in cadrul relatiilor bilaterale dintre Turcia si Franta.

Privind imaginea generala, observam ca Turcia are in vedere proiecte foarte ambitioase, care vor lua un interval considerabil de timp pentru a se materializa. In plus, perspectivele economice si fezabilitatea financiara a proiectelor in discutie, aspectele lor politice si posibilele repercusiuni trebuie si acestea cantarite cu atentie. De fiecare data cand exista tensiuni cu Franta sau SUA in privinta actelor normative din parlamentele acestora privind "genocidul armean", noi incepem sa ne gandim la sanctiuni economice care, normal, includ si capitolul energie. Masurile economice sunt precum sabiile cu doua taisuri. Trebuie sa te gandesti dinainte cat de adanc vor taia acestea in fiecare parte.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.