SUA vor sa ajute Turkmenistanul sa diversifice pietele catre care exporta gaz

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 13:08
1645 citiri
SUA vor sa ajute Turkmenistanul sa diversifice pietele catre care exporta gaz

Statele Unite sunt dispuse sa ajute Turkmenistanul in eforturile sale de a-si diversifica pietele catre care exporta gaz, a declarat secretarul american de stat Hillary Clinton, relateaza RIA Novosti, citat de NewsIn.

Potrivit postului turkmen de televiziune, Hillary Clinton s-a intalnit cu presedintele turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov si a exprimat dorinta Statelor Unite de a-si extinde cooperarea cu Turkmenistanul in mai multe domenii printre care cel politic si cel energetic.

Berdimuhamedov a declarat ca tara sa, bogata in hidrocarburi, incearca sa isi diversifice pietele catre care exporta si este dispusa sa coopereze cu companiile americane pentru dezvoltarea exploatarii de petrol si gaze din Marea Caspica.

In prezent, Turkmenistanul furnizeaza gaz direct Rusiei si Iranului, dar va termina in curand construirea unui gazoduct catre China. Washingtonul a cerut in repetate randuri Ashabadului sa furnizeze gaz pentru Nabucco, proiect care vizeaza sa reduca dependenta de gazul rusesc a Europei. In 2008, Turkmenistanul a exportat peste 47 de miliarde de metri cubi de gaz natural, din totalul de 70,5 miliarde produse. 

#gaz, # export, # SUA, # petrol , #Iran