Statul Islamic, marele castigator al conflictului dintre Arabia Saudita si Iran

Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 07:14
3200 citiri
Statul Islamic, marele castigator al conflictului dintre Arabia Saudita si Iran
Foto: Maguzz

Proverbul "Cand doi se cearta, al treilea castiga!" pare sa fie aplicabil si in cazul conflictului care a izbucnit intre Arabia Saudita si Iran, in acest caz jihadistii Statului Islamic tragand foloasele.

Analistii consultati de postul CNBC avertizeaza ca tensiunile dintre Riad si Teheran risca sa afecteze negocierile de pace din Siria, teroristii gruparii ISIL fiind singurii avantajati intr-o astfel de situatie.

O regiune a conflictelor

Orientul Mijlociu este deja afectat de conflictele aparute in ultimii ani in Siria, Irak si Yemen, iar gestul autoritatilor saudite de a executa un cleric al minoritatii siite din tara nu face decat sa puna gaz pe foc intr-o zona deja destabilizata.

Tensiunile intervenite intre cele doua mari puteri sectare din regiune sunitii (Arabia Saudita) si siiti (Iran) au format rapid tabere mai largi, alte state cu o populatie majoritar sunita: Bahrain, Sudan si Emiratele Arabe Unite aratanbdu-se solidare cu Arabia Saudita.

In acelasi timp insa, analistii considera ca o escaladare a tensiunilor dintre Arabia Saudita si Iran anuleaza orice sansa de pace in regiune in perioada imediat urmatoare.

Din perspectiva lor, ISIL, gruparea care a ocupat zone importante din Irak si Siria pe fondul lipsei de autoritate a guvernelor locale, ar putea beneficia de climatul si mai agitat care se prefigureaza in Orientul Mijlociu.

Atrasi in vartej

"Incetarea relatiilor diplomatice dintre Arabia Saudita si Iran vine in contextual unui razboi indirect intretinut intre cele doua state in tari precum Liban, Siria, Irak, Bahrain si Yemen. Acest conflict implica de asemenea Turcia si Rusia, in cazul conflictului din Siria", au concluzionat Firas Abi Ali si Anna Boyd, doi analisti IHS specializati in riscul de tara.

"De polarizarea sectara din regiune va beneficia in special Statul Islamic, care foloseste deja mesaje sectare in propaganda sa", considera cei doi analisti.

Tensiunile dintre Riad si Teheran sunt in masura sa blocheze si negocierile de pace in Siria, eveniment organizat sub egida ONU pe 25 ianuarie la Geneva.

La negocieri ambele state vor fi reprezentate la masa discutiilor atat de oficiali, cat si de aliatii de pe frontul sirian: Bashar al-Assad fiind sustinut de Iran, in vreme ce sauditii asigura sprijinul financiar pentru rebelii din gruparile opozante.

Pase intre Washington si Moscova

Adancirea crizei din Orientul Mijlociu ii ingrijoreaza si pe oficialii ONU, observatori fiind trimisi de urgenta la Riad si Teheran pentru a evalua implicatiile pe care recentul conflict dintre Arabia Saudita si Iran il va avea asupra negocierilor de pace pentru Siria.

Analistii IHS cred ca un prim efect al infruntarii dintre cele doua state arabe va fi blocarea negocierilor intre fortele regimului Assad si rebelii din Siria.

De aceeasi parere se arata si Tina Fordham, sef al departamentului de analiza politica globala al Citi. "Impactul geopolitic imediat va fi resimtit sub forma subminarii procesului diplomatic din conflictual sirian", a avertizat aceasta.

"Continutul si perspectivele negocierilor pe termen lung au fost si vor continua sa fie dependente de marile puteri, de Washington si Moscova, care vor trebui sa depaseasca diferendele regionale, inclusive in ceea ce priveste viitorul lui Assad", a mai notat Fordham.

In acelasi timp, analistii Citi cred ca esecul in gasirea unei solutii diplomatice la razboiul civil din Siria nu va face decat sa accentueze criza refugiatilor din Europa, un alt factor de risc politic din acest an.

#conflict Iran Arabia Saudita, #criza Orientul Mijlociu, #negocieri pace Siria, #teroristi Statul Islamic , #Iran