Pretul petrolului a depasit 116 dolari/baril, in urma tensiunilor militare din Georgia

Luni, 11 August 2008, ora 11:22
1467 citiri
Pretul petrolului a depasit 116 dolari/baril, in urma tensiunilor militare din Georgia

Titeiul s-a scumpit, luni, cu peste un dolar, la 116,59 dolari/baril, din cauza temerilor ca tensiunile dintre Rusia si Georgia ar putea intrerupe furnizarea de energie din regiunea caspica, relateaza Reuters. Noua scumpire a petrolului vine dupa ieftinirea cu 5 dolari/baril din ultimele zile.


Analistii sunt de parere, insa, ca scumpirea petrolului este temperata de aprecierea dolarului, ce a atins cel mai inalt nivel al ultimelor sase luni fata de un cos de valute.


Titeiul pregatit pentru livrarea din septembrie tranzactionat pe piata din Statele Unite s-a scumpit cu 1,39 dolari/baril, la 116,59 dolari/baril.


Pretul petrolului a scazut cu aproape 31 dolari, sau 21%, de la cel mai inalt nivel de 147,27 dolari/baril atins pe 11 iulie, pe fondul ingrijorarii legate de scaderea cererii.


Petrolul Brent tranzactionat pe piata londoneza s-a scumpit, luni, cu 1,45 dolari/baril, la 114,78 dolari/baril.


"Conflictul militar din Georgia este factorul principal al scumpirii petrolului", a declarat David Moore, un analist de la Commonwealth Bank of Australia din Sydney.


Conflictul a suspendat livrarile de petrol si produse petroliere in doua dintre porturile din Georgia, a raportat sambata compania de stat azera SOCAR.


In Turcia, o conducta petroliera a explodat saptamana trecuta, ceea ce a dus la sistarea livrarii de titei azer catre portul turc Ceyhan. Surse apropiate companiei petroliere de stat din Turcia, Botas, au anuntat ca reparatiile ar putea dura doua saptamani sau mai mult.


Grupul petrolier britanic BP a scazut productia din campurile petrolifere Azeri-Chirag Gunasli cu cel putin 400.000 de barili/zi din cauza exploziei.


Iran, cel mai mare exportator de titei din lume, nu isi va sista programul nuclear, in ciuda avertismentelor venite din partea Occidentului, a declarat, duminica, un purtator de cuvant al guvernului iranian, citat de presa nationala.


Tensiunile dintre Iran si Occident cauzate de programul nuclear au influentat cel mai mult evolutia pretului petrolului in ultimele luni.