Oriflame, acuzata ca vrea sa submineze securitatea Iranului

Duminica, 29 August 2010, ora 23:01
1280 citiri
Oriflame, acuzata ca vrea sa submineze securitatea Iranului

Ministrul iranian al Informatiilor, Heydar Moslehi, a acuzat sambata compania suedeza de vanzari directe Oriflame ca vrea sa submineze securitatea Iranului, dupa ce cinci dintre angajatii sai au fost arestati pentru spionaj, potrivit Mediafax. 

"Oriflame avea intentia sa lupte impotriva sistemului (iranian). Compania nu are nici un scop economic", a declarat Moslehi, citat de site-ul televiziunii de stat de la Teheran.

"Conform dovezilor aflate in posesia noastra, puterile occidentale si agentiile de informatii au incercat, prin intermediul acestei firme, sa creeze probleme de securitate in tara", a adaugat el.

In data de 22 august, autoritatile iraniene au inchis sediul Oriflame din Teheran si au arestat cinci angajati ai companiei, in timp ce in capitala iraniana au circulat zvonuri conform carora firma ar fi fost implicata intr-o schema piramidala si ar fi beneficiat de sprijin din partea unei agentii de informatii.

Presa iraniana a afirmat ca unul dintre cei cinci angajati arestati ar avea dubla cetatenie, iraniana si suedeza. In Suedia, Patrik Linzenbold, membru al conducerii companiei, a declarat ca Oriflame nu comenteaza pentru moment incidentele.

Directorul financiar al companiei, Gabriel Bennet, a precizat insa ca firma nu este implicata in activitati politice. "Suntem o firma de cosmetice, ne vindem produsele direct. Bineinteles ca nu suntem implicati in vreo activitate politica in tara", a spus el.

Ministrul iranian al Informatiilor a acuzat miercuri companiile ca Oriflame ca sunt sustinute de agentii de informatii. "Aceste companii activeaza cu un sprijin extern si nu sunt angajate in activitati economice. Se afla sub controlul agentiilor de spionaj", a spus el.

Compania suedeza a anuntat luni ca autoritatile iraniene "au suspendat activitatile Oriflame la Teheran si au arestat trei membri ai personalului, precum si doi consilieri de vanzari, fara a dezvalui insa motivele". Bennet a afirmat ca se afla in legatura cu ambasada la Teheran, pentru a intelege ce se intampla si a incerca sa obtina eliberarea angajatilor, printre care se numara un suedez si un alt cetatean strain.

El a apreciat ca actiunile autoritatilor iraniene ar putea avea legatura cu modul de functionare al companiei: "Noi vindem cosmetice si oferim unui numar de 40.000 de iranieni, in majoritate femei, posibilitatea de a obtine bani din vanzari directe".

Presa iraniana a afirmat insa ca inchiderea firmei si arestarile ar putea avea legatura cu suspiciuni de frauda.

Cotidianul ultraconservator Kayhan a afirmat ca sediul de la Teheran al Oriflame "a fost perchezitionat si sigilat", iar "patru lideri au fost arestati si acuzati pentru 25.000 de cazuri de frauda", in valoare totala de 70 de milioane de dolari (55 milioane de euro), intr-o escrocherie piramidala.

Bennet a calificat drept "ridicole" referirile la o schema piramidala, dar a refuzat sa faca alte comentarii. 

#oriflame, #securitate, #irna, #acuzatii , #Iran