Iranul vrea un termen clar de livrare al combustibilului nuclear rusesc

Luni, 25 Septembrie 2006, ora 14:08
847 citiri

Seful organizatiei iraniene a energiei atomice, Gholamreza Aghazadeh, a plecat, luni, spre Moscova pentru a stabili data la care va avea loc punerea in functiune a centralei nucleare de la Boucher, construita de companii ruse, a indicat agentia iraniana de stiri IRNA, conform AFP."Cu ocazia acestei calatorii vom discuta despre mijloacele prin care putem elimina obstacolele din calea punerii in functiune a centralei de la Boucher precum si despre inaugurarea transporturilor de combustibil", a declarat adjunctul lui Aghazadeh, Mohammad Saddi. "Cu toate ca Rusia, in perioada in care Agentia Federala Rusa a Energiei Atomice era condusa de Alexander Rumiantsev, a oferit Iranului o data la care vor incepe livrarile, dar acest termen nu a fost respectat", a adaugat acesta.

Rusia a semnat inca din 1995 un acord cu Iranul pentru construirea centralei nucleare de la Boucher, dar proiectul a suferit multe amanari, in special datorita presiunilor autoritatilor americane. Un purtator de cuvant al Rosatom, Serghei Novikov, a precizat in cursul saptamanii trecute pentru AFP ca "Rusia poate incepe livrarile de combustibil in cursul lunii martie 2007, cu sase luni inainte de data planificata a lansarii centralei, in septembrie".

Saddi si-a manifestat dorinta ca Moscova sa ofere un angajament clar pentru inceperea livrarilor de combustibil nuclear, conform agentiei IRNA.

Rusia a semnat un acord cu Iranul privind livrarea de combustibil nuclear, dar acest acord a fost facut sub presiunea Statelor Unite, care au insistat ca odata ce combustibilul va fi folosit va trebui sa fie trimis inapoi in Rusia, pentru a evita deturnarea acestui si folosirea in scopuri militare.

Iranul risca sanctiuni economice din partea Organizatiei Natiunilor Unite din cauza refuzului de a stopa programul de imbogatire a uraniului. Rusia, membru cu drept de veto in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, este reticenta in privinta impunerii de sanctiuni impotriva Teherenului.

NewsIn