Iranul vrea sa vanda pe pietele externe obligatiuni de 1 miliard euro, pentru proiecte gazeifere

Duminica, 28 Februarie 2010, ora 15:57
1339 citiri
Iranul vrea sa vanda pe pietele externe obligatiuni de 1 miliard euro, pentru proiecte gazeifere

Iranul va lansa in 6 martie o emisiune de obligatiuni pe pietele internationale pentru a finanta mai multe proiecte de gaze naturale, a anuntat sambata ministrul economiei Shamseddin Hosseini, citat de agentia Isna, fara a da detalii legate de potentialii cumparatori, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Obligatiunile ar urma sa fie lansate prin intermediul bancii Mellat, vor avea maturitate de trei ani si dobanda de 8%. Bondurile vor fi garantate de compania nationala de petrol din Iran (NIOC). "Vor fi lansate bonuri de trezorerie de 1 un miliard de euro pentru a finanta fazele 15, 16, 17 si 18 ale campului gazeifer South Pars" din Golful Persic, a afirmat ministrul iranian.

Anuntul survine in contextul in care Mellat, ca mai toate bancile iraniene, este supusa unor sanctiuni internationale, mai ales americane si europene, in urma programului nuclear derulat de Teheran. Iranul are mari dificultati in a finanta proiectele sale de gaz sau petrol, din cauza embargo-ului financiar si bancar impus de Occident, dar si ca urmare a iesirii din Iran a marilor grupului petroliere occidentale.

Potrivit expertilor, Teheranul are nevoie de 25-30 miliarde de dolari anual pentru investitii in dezvoltarea proiectelor sale de exploatare de petrol si gaze naturale.

Iranul este pe locul doi in lume dupa valoarea rezervelor dovedite de gaz, dupa Rusia, si estimeaza ca are nevoie de 85 miliarde dolari in urmatorii zece ani doar pentru sectorul gazelor naturale. Pentru a compensa retragerea companiilor occidentale, autoritatile iraniene se indreapta tot mai mult catre grupurile chineze, care insa nu au investit sume importante pana in prezent in proiecte din Iran.

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#obligatiuni, # proiecte, # gaz, # petrol , #Iran