Iranul spune ca ar fi cel mai avantajos furnizor pentru Nabucco

Joi, 16 Iulie 2009, ora 10:10
1219 citiri
Iranul spune ca ar fi cel mai avantajos furnizor pentru Nabucco

Alimentarea cu gaz iranian a conductei Nabucco este cea mai avantajoasa alternativa din punct de vedere economic pentru companiile implicate in proiect, a spus directorul companiei iraniene de gaz, relateaza Tehran Times, citat de NewsIn.

"Companiile europene inteleg faptul ca proiectul va fi justificat din punct de vedere economic, daca Iranul devine furnizor", a spus Sayyed Reza Kasaiizadeh.

"In pofida opozitiei politice, Iranul se considera un potential furnizor pentru proiect", a subliniat el.

Luni, cele cinci tari de tranzit Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria au semnat un acord inguvernamental, eliminand unul dintre obstacolele din calea proiectului.

Principala problema care persista este aprovizionarea conductei cu gaz. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a invitat Rusia si Iranul luni, sa se alature proiectului Nabucco, a informat RIA Novosti.

"Vrem ca Iranul sa se alature proiectului cand conditiile vor pernmite. De asemenea, speram si intr-o participare a Rusiei", a subliniat el.

Proiectul Nabucco, intre Turcia si Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, prevede construirea unui gazoduct de 3.300 kilometri, pentru transportarea spre UE a pana la 31 miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala, evitand Rusia. 

#furnizor, # Nabucco, # proiect, # gaz , #Iran