Iranul se deschide catre afaceri. N-ai sa ghicesti cine profita cel mai mult!

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 17:30
5399 citiri
Iranul se deschide catre afaceri. N-ai sa ghicesti cine profita cel mai mult!
Foto: Flickr/Rosslyn.Russel

Washingtonul a dat startul negocierilor pentru incheierea unui accord nuclear cu Iranul, Moscova i-a stat alaturi in calitate de partener politic in afacerile externe din Orientul Mijlociu, dar Uniunea Europeana vrea sa castige cel mai mult de pe urma ridicarii sanctiunilor pentru Iran.

La doar doua luni dupa incheierea acordului nuclear cu Iranul, companiile europene se zbat sa-si asigure partea leului intr-o economie mai mare decat a Thailandei, in care rezervele de petrol sunt comparabile cu acelea ale Canadei, arata Bloomberg.

In vreme ce acordul nuclear incheiat intre Teheran si restul marilor puteri nucleare ale lumii pare sa fi depasit principalele piedici, grupuri de investitori straini tatoneaza piata in cautarea celor mai bune afaceri.

Intelegerea vizeaza reducerea programului nuclear al Iranului in schimbul ridicarii sanctiunilor care au ingenuncheat economia tarii si au izolat sectorul bancar de restul pietelelor internationale.

"Iranul este o tara care prezinta un potential economic inca neexplorat. Au intentia sa se dezvolte pentru a asigura stabilitatea financiara a populatiei, dar si sa exporte pe pietele din vecinatate si din Africa", explica Sowmya Rajagopalan, analist de piata la Frost& Sullivan in Chennai, India.

S-a spart gheata

Danezii si francezii sunt primii care redescopera Iranul dupa ridicarea sanctiunilor internationale.

Marti, 22 septembrie, danezii de la Novo Nordisk, cel mai mare producator de insulina de pe glob, au anuntat ca vor sa construiasca in Iran o fabrica de FlexPen, cel mai modern instrument pentru administrarea dozelor de insulina al momentului.

Este afacerea perfecta, daca tinem seama ca numarul bolnavilor de diabet din Iran se ridica la cateva milioane, iar pana acum n-au avut acces la instrumentul care inlocuieste acul si seringa.

Novo Nordisk va investi 70 de milioane de euro in construirea fabricii, in urmatorii 5 ani. Anuntul facut de danezi reprezinta prima decizie luata de o companie europeana de a intra pe piata iraniana dupa semnarea acordului in luna iulie.

Potentialul industriei medicale din Iran este evaluat la circa 30 de miliarde de dolari.

Asalt francez

Tot in cursul acestei saptamani, Franta a deschis un birou de schimburi comerciale in Teheran, in scopul de a impulsiona legaturile de afaceri dintre cele doua tari.

Francezii au pregatit o delegatie de peste 100 de directorii de companii care vor sosi in Iran la sfarsitul acestei saptamani.

Ministrul iranian al comunicatiilor, Mahmoud Vaezi, sustine ca operatorul francez Orange se arata deja interesat de achizia unui pachet important de actiuni in cadrul companiei locale de telefonie, a anuntat agentia iraniana Fars.

Tom Wright, un purtator de cuvant al Orange, a preferat sa se arate ceva mai prudent in declaratii: "Este prea devreme pentru a spune ce fel de parteneriat va fi dezvoltat de Orange in Iran".

"Orange, la fel ca alte companii internationale, monitorizeaza cu atentie dezvoltarea pietei iraniene. Planurile de viitor depind de oportunitatile ivite si de regimul sanctiunilor internationale", a mai spus Wright.

Intre timp, statul iranian a mai facut un pas in vederea implementarii acordului, expertii Agentiei Internationale de Energie Atomica raportand la Viena ca oficialitatile de la Teheran au cooperat foarte bine in verificarea activitatilor nucleare derulate de Iran in ultimul deceniu.

Antecedente la control

Investitiile in Iran sunt privite cu sceptism insa de catre o parte din analistii americani care se opun in continuare ridicarii sanctiunilor.

"Acestea necesita o verficare atenta a antecedentelor fiecarui partener pe masura ce, in ultimii 15 ani, entitati dubioase au devenit adanc implicate in viata economica a tarii", sustine Saeed Ghasseminejad, reprezentantul unui centru de analiza din Washington

"Parteneriatele cu astfel de entitati pot genera destule probleme legale in toata lumea si, in special, in Statele Unite", a avertizat Ghasseminejad, facand referire la garzile revolutionare iraniene.

In schimb, guvernul de la Teheran sustine care are un cadru legal capabil sa protejeze investitiile straine.

Dar ingrijorarile americanilor nu sunt in masura sa-i faca pe europeni sa rateze sansa de a se instala cat mai confortabil pe piata iraniana.

Ministrul de Externe al Cehiei, Lubomir Zaoralek, a anuntat inca de la inceputul lunii ca tara sa intentioneaza sa participe la dezvoltarea infrastructurii de drumuri si cale ferata din Iran.

O zi mai tarziu, omologul sau de la Madrid, Jose Manuel Garcia-Margallo, propunea implicarea Spaniei in proiecte de energie si de dezvoltare a retelei de cai ferate din Iran. "Spania poate fi un bun partener economic pentru Iran", a afirmat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii UE Iran, #potential economic Iran, #acord nuclear Iran, #afaceri companii europene , #Iran