Iranul renunta la dolar in favoare euro

Marti, 19 Decembrie 2006, ora 11:52
928 citiri

Guvernul iranian a decis luni sa inlocuiasca dolarul american cu moneda unica europeana atat pentru schimburile comerciale externe cat si pentru rezervele detinute in strainatate, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului iranian, Gholamhossein Elham, informeaza AFP.

"Resursele de venit din strainatate si veniturile petroliere vor fi calculate si platite in euro, pentru a pune capat dependentei de dolar. Vom proceda la aceasta modificare si in cazul rezervelor din strainatate ale Iranului", a declarat purtatorul de cuvant fara a preciza insa natura acestor "resurse de venit din strainatate", care ar putea include atat veniturile din exporturi cat si sursele de finantare internationala.

La finele lunii iulie, Banca centrala a Iranului a anuntat ca rezervele valutare ale Iranului in bancile straine au ajuns la 52,3 miliarde de dolari, in crestere cu 38,8 la suta comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul majorarii pretului la petrol pe pietele internationale, in conditiile in care Iranul este un mare exportator. Potrivit aceleiasi surse, Iranul avea o datorie externa de 18,6 miliarde de dolari la finele lunii iulie, in crestere cu 86,6 la suta comparativ cu anul trecut, si angajamente financiare (in special pentru a-si reglementa importurile) in valoare de 24,3 miliarde de dolari.

Iranul risca sa-i fie impuse sanctiuni economice si financiare de catre Consiliul de Securitate al ONU, dupa ce a refuzat sa suspende programul de imbogatire a uraniului. Iranul este al patrulea producator mondial de petrol si al doilea din Organizatia tarilor exportatoare de petrol, in cadrul careia detine o cota de productie de 4,11 milioane de barili pe zi.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)