Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Iranul a transferat ilegal miliarde de dolari prin intermediul unor banci americane

Iranul a transferat ilegal miliarde de dolari prin intermediul unor banci americane
Iranul a transferat ilegal miliarde de dolari prin intermediul unor banci din SUA cu ajutorul grupului britanic Lloyds, potrivit International Herald Tribune (IHT). Autoritatile americane suspecteaza ca o parte din fonduri au fost folosite pentru finantarea programului nuclear iranian. Autoritati federale si cele ale statului New York au anuntat ca Lloyds a platit 350 de milioane de dolari pentru a pune capat acuzatiilor potrivit carora a ascuns informatii care au condus la identificarea unor transferuri interzise. Motivul: Lloyds ar fi vrut sa induca in eroare bancile americane, carora le este interzis sa faca afaceri cu bancile iraniene.


Lloyds si-a asumat responsabilitatea si a acceptat sa ofere detalii legate de tranzactii, a declarat Robert Morgenthau, un procuror districtual din New York.Procurorii americani deruleaza, acum, o ancheta asupra a noua banci importante din SUA care ar putea fi implicate in afaceri similare. Totusi, numele lor nu au fost dezvaluite. Sumele uneia dintre tranzactii au fost utilizate pentru a achizitiona cantitati mari de tungsten, materie prima utilizata in fabricarea rachetelor cu raza lunga de actiune, a declarat Morgenthau.El suspecteaza ca alte fonduri au fost destinate finantarii programului nuclear iranian.In cazul Lloyds anchetatorii nu cunosc destinatia fondurilor, pentru ca urmele au fost sterse de banca britanica. Ei sunt de parere, insa, ca aceasta a ascuns sursa unor fonduri de miliarde de dolari care au tranzitat SUA si transferuri facute de la banci din Sudan, interzise, de asemenea, in SUA.Manualul de pregatire a angajatilor Lloyds arata pana si modul in care pot fi ascunse tranzactiile, a precizat procurorul.Investigatiile
referitoare la banca au fost initiate in 2006, cu sajutorul Trezoreriei SUA.Potrivit acordului incheiat cu anchetatorii, banca a intermediat
transferuri de 300 de milioane de dolari pentru bancile din Iran si de 20 de milioane de dolari pentru institutii financiare din Sudan catre si de la banci din SUA.Nici un angajat sau vreo banca nu vor putea fi acuzati pana cand nu se vor obtine dovezi ca acestia stiau ca respectivele sume erau destinate gruparilor teroriste sau pentru construirea de arme de distrugere in masa, conform acordului citat.Autoritatile americane au confiscat, in decembrie, activele grupului Assa Corporation, despre care se crede ca ar fi o subsidiara a Bank Melli, cea mai mare banca din Iran.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1035 ori