Iran: Nu am suspendat livrarile de petrol catre Grecia

Luni, 27 Februarie 2012, ora 13:47
1782 citiri
Iran: Nu am suspendat livrarile de petrol catre Grecia

Teheranul neaga ca a suspendat livrarile de petrol catre Grecia, in cadrul represaliilor fata de sanctiunile impuse de Uniunea Europeana.

"Nu exista schimbari in ceea ce priveste livrarile de petrol iranian catre Grecia sau catre alte tari", a declarat directorul general al companiei petroliere iraniene de stat, Pirouz Mousavi.

Agentia iraniana FARS a anuntat anterior ca republica islamica a refuzat sa furnizeze Greciei 500.000 de barili de titei.

"Petroliere care au venit sa transfere 500.000 de barili de petrol iranian la o rafinarie din Grecia au fost nevoite sa se intoarca goale, dupa ce Iranul a refuzat transportul", a afirmat agentia.

Saptamana trecuta Iranul a amenintat ca va sista exporturile de petrol catre mai multe tari europene - Germania, Spania, Italia, Grecia, Portugalia si Olanda - daca acestea vor continua actiunile impotriva Teheranului.

Iranul a oprit anterior exporturile de titei catre Franta si Marea Britanie.

Compania petroliera iraniana NIOC a trimis anterior scrisori mai multor rafinarii europene, potrivit agentiei Mehr. Scrisorile au reprezentat un ultimatum, prin care li se cerea companiilor sa semneze contracte pe termen lung (intre doi si cinci ani), in caz contrar riscand sa piarda livrarile de petrol. Mehr nu a precizat despre ce societati este vorba.

Grecia, Italia si Spania sunt tarile europene cele mai dependente de importurile de petrol iranian.

#livrari petrol Iran, #exporturi petrol Iran, #livrari petrol Grecia , #Iran