Germania importa tot mai multe marfuri din Iran, in ciuda tensiunilor legate de programul nuclear

Miercuri, 09 Ianuarie 2008, ora 10:43
1494 citiri
Germania importa tot mai multe marfuri din Iran, in ciuda tensiunilor legate de programul nuclear

Importurile Germaniei din Iran au crescut cu aproape jumatate in 2007, in ciuda existentei unor tensiuni diplomatice legate de programul nuclear al Republicii Islamice, program care a dus la aplicarea unor sanctiuni de catre Consiliul de Securitate al ONU, a anuntat cotidianul Handelsblatt, conform Reuters.

Cotidianul german a citat surse din Agentia Internationala a Comertului, potrivit carora importurile germane din Iran s-au ridicat in 2007 la 580 de milioane de euro (852,7 milioane de dolari), in crestere cu aproape 50% fata de anul precedent.

Exporturile catre Iran au scazut, insa, cu 15% si au ajuns la aproximativ 3,5 miliarde de euro.

Anumite state, cum ar fi SUA, vor ca Germania sa isi reduca legaturile comerciale cu Iranul, atat timp cat disputa nucleara continua, afirma Reuters.

Mai multe banci europene, printre care bancile germane Commerzbank si Deutsche Bank, si-au redus operatiunile cu Iranul sau le-au sistat in totalitate, ca rezultat al sanctiunilor internationale.

Organizatia Natiunilor Unite a cerut Iranului sa isi suspende programul de imbogatire al uraniului, despre care Occidentul crede ca ar putea fi folosit de catre Teheran pentru a construi o bomba nucleara.

Teheranul insista, insa, ca are nevoie de tehnologie nucleara pentru a genera electricitate pentru uz civil si refuza sa puna capat programului.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.