FT: Iranul nu reuseste sa gaseasca "alti clienti" pentru petrol

Luni, 20 Februarie 2012, ora 07:14
2294 citiri
FT: Iranul nu reuseste sa gaseasca "alti clienti" pentru petrol
Foto: Stramtoarea Hormuz

Iranul se zbate sa gaseasca un cumparator pentru aproape un sfert din exporturile sale anuale, in contextul in care sanctiunile occidentale pentru programul nuclear al tarii incep sa-l afecteze pe cel mai mare producator de petrol din intreaga lume.

Teheranul incearca sa vanda inca 500.000 de baril de petrol, adica aproximativ 23% din cantitatea exportata anul trecut, catre rafinariile din China si India, au declarat surse oficiale pentru Financial Times.

Declaratiile vin imediat dupa anuntul ministerului iranian al Petrolului, conform caruia, livrarile de petrol catre Franta si Marea Britanie au fost sistate.

"Iranul are mari probleme in a gasi un nou cumparator", sustine una dintre surse, subliniind ca Teheranul nu oferea nicicum reduceri pentru contractele futures de petrol cu livrare incepand cu luna aprilie.

Daca nu va gasi clienti pana la mijlocul lunii martie pentru aceeasi cantitate cumparata de rafinariile europene anul trecut, Iranul ar putea fi fortat sa stocheze petrolul ramas nevandut direct in petroliere aflate pe mare, sau sa opreasca productia. Oricare dintre aceste masuri ar putea creste pretul petrolului, spun analistii FT.

Pretul petrolului a atins un maxim al ultimelor luni de 120,70 dolari pe baril vineri, in contextul ingrijorarilor cu privire la rezervele iraniene si intreruperea productiei in Sudanul de Sud si Yemen.

Decizia, o ambitie politica?

Uniunea Europeana a aprobat interzicerea importurilor de petrol din Iran luna trecuta, insa a amanat implementarea completa pana pe 1 iulie, astfel incat tarile precum Grecia, Spania si Italia sa aiba suficient timp la dispozitie pentru a gasi surse alternative.

Teheranul a anuntat insa, in weekend, ca reduce vanzarile de petrol catre companiile britanice si franceze, miscarea punand in aplicare embargo-ul mai repede decat era planificat.

Purtatorul de cuvant pentru ministerul Petrolului din Iran a anuntat, duminica, faptul ca Teheranul a inlocuit companiile dintre cele doua tari cu "noi clienti", dar nu a oferit mai multe detalii despre decizie.

Impactul deciziei de la Teheran

Aceasta este prima masura reala luata de Teheran dupa saptamani de amenintari si ar putea avea un impact psihologic care ar putea duce la cresterea pretului pentru petrol, in conditiile in care deja exista teama pe piete ca Iranul ar putea opri exporturile si catre alte tari.

Criza din Iran ar putea fi subiectul de capatai la Saptamana Internationala a Petrolului, intalnirea anuala a reprezentantilor industriei petroliere din intreaga lume, care incepe luni, la Londra.

Agentia Internationala a Energiei (IEA), institutia care supravegheaza activitatea petroliera a tarilor occidentale, a declarat la inceputul aceste luni ca rafinariile europene "au redus deja importurile de petrol Iranian" si a adaugat ca si alte tari asiatice urmeaza sa faca acelasi lucru.

China, cel mai mare importator de petrol din Iran care a cumparat aproximativ 550.000 de baril pe zi anul trecut, a cumparat in 2012 jumatate din aceasta capacitate, potrivit IEA.

Companiile europene, inclusiv Total din Franta, Royal Dutch Shell, Repol YPF din Spania sau Eni din Italia, au renuntat deja la petrolul din Iran, au declarat sursele citte de Financial Times.

Legiuitorii iranieni au cerut oprirea imediata a exporturilor de petrol in toate tarile UE pentru a face rau economiei regiunii si a demonstra ambitia tarii de a-si dezvolta planurile nucleare, sustin jurnalistii de la Financial Times.

#import petrol iran, #Iran vanzari petrol, #Iran petrol Marea Britanie, #Iran petrol Franta, #Iran petrol Uniunea Europeana , #Iran