Azerbaidjanul cauta investitori pentru proiecte petroliere in zona Marii Caspice

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 17:23
2244 citiri
Azerbaidjanul cauta investitori pentru proiecte petroliere in zona Marii Caspice

Azerbaidjanul a lansat miercuri un apel catre potentialii investitori interesati de exploatarea petroliera in zona Marii Caspice, sustinand ca regiunea are nevoie de mai multe proiecte de investitii, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Sunt necesare noi proiecte de investitii in Marea Caspica", a declarat ministrul industriei si energiei, Natik Aliev, in cadrul unei coferinte de presa ce a avut loc in capitala republicii, Baku.

"Exploatarea este foarte complexa in regiunea Caspica. De aceea, societatile si investitorii trebuie sa isi uneasca fortele in acest sens", a adaugat Aliev, subliniind ca regiunea are nevoie de investitii de circa 200 miliarde dolari (140 miliarde euro).

In plus, productia de petrol a Azerbaidjanului ar urma sa creasca cu o treime, la 65 milioane tone, in perioada 2015-2020, a adaugat ministrul, ceea ce reprezinta o crestere redusa comparativ cu ultimii zece ani, in care productia aproape s-a triplat.

Situata intre Rusia si Iran, Azerbaidjanul este o tara cheie pentru proiectele ce vizeaza transportul de petrol si gaze catre Occident, in contextul in care statele europene incearca sa isi reduca dependenta energetica de Rusia. 

#investitori, # proiecte, # petrol , #Iran