USA Today: Firmele straine investesc in Irak

Miercuri, 18 Iunie 2008, ora 12:05
1344 citiri
USA Today: Firmele straine investesc in Irak

Companiile europene si asiatice ii 'bat' pe rivalii americani in Irak, acum ca securitatea a imbunatatit climatul investitiilor, potrivit oficialitatilor irakiene si americane.

"Incep schimbarile...iar oamenii care apar la baza lor nu sunt americani", a spus Paul Brinkley, oficialul de la Pentagon care conduce eforturile SUA de ajutorare a reconstructiei economiei Irakului. "Este o ironie".

Companiile straine, inclusiv investitorii americani, au afaceri de 500 de milioane de dolari, pana acum, iar Brinkley se asteapta ca 1 miliard de dolari sa fie investiti pana la sfarsitul anului de catre straini.

Pana acum, un consortiu roman si o companie libaneza au incheiat afaceri pe baza de actiuni cu fabrici de ciment detinute de statul irakian. Fiecare grup va investi aproximativ 150 de milioane de dolari.

China a urmarit, deasemenea, agresiv, piata irakiana, vanzand masini guvernului si produse electronice consumatorilor.

Ministrul de externe irakian, Hoshiyar Zebari, aflat la Washington pentru o vizita oficiala, a spus luni ca firmele mai mari americane asteapta crearea unui climat de mai mare siguranta, inainte sa intre pe piata.

Zebari a punctat faptul ca firmele rusesti si turcesti sunt deja active in Irak. "Isi asuma riscuri", a spus el pentru USA Today, intr-un interviu. "Fara risc nu castigi".

Multe dintre companiile active in Irak sunt din tari care nu au trimis trupe combatante pentru a sustine invazia condusa de SUA, cum ar fi Franta, Rusia si Turcia.

Unele oficialitati irakiene si americane spun ca companiile americane risca sa piarda o oportunitate timpurie de a stabili legaturi strategice pe termen lung cu Irakul.

"Intrebarea mea este 'Unde sunteti, oameni buni, in termeni de investitii, in termeni de angajamente economice?'", a spus Naufel al-Hassan, consilierul comercial al Irakului la Washington. "Irakienii au nevoie de sustinerea voastra. De ce ii lasati pe altii sa faca asta?"

Nu exista cifre istorice de baza, dar afacerile de anul acesta sunt printre primele oportunitati majore de investitii in afara proiectelor de reconstructie finantate de SUA, iar ele semnaleaza o noua incredere in economia Irakului.

Activitatea companiilor non-americane nu este motiv de ingrijorare, spune Charles Reis, consilierul american pentru tranzitia economica a Irakului. "Aceasta este o normalizare a relatiilor economice ale Irakului cu restul lumii", a spus el.

Companiile americane mari au castigat majoritatea contractelor de reconstructie de 20 de miliarde de dolari, finantate de armata. Acum, totusi, oportunitatile sunt mai riscante si necesita mai multa intelegere pe plan local.

Aceasta a favorizat investitorii non-americani, care au experienta in Irak dinaintea razboiului, a spus Timothy Mills, presedintele Camerei Americane de Comert in Irak.

Companiile americane ar putea fi reticiente in a investi in Irak din cauza faptului ca razboiul a generat atat de multe controverse acasa, a spus Brinkley.

Investitiile particulare care vin din afara SUA sunt, in general, individuale sau ale unor investitori institutionali - nu corporatii americane, a spus Brinkley. Investitorii americani, de exemplu, fac parte din afacerea de 120 de milioane de dolari de constructie a unui hotel, in zona puternic fortificata Green Zone, unde sunt localizate birourile guvernamentale irakiene si americane.

Americanii au luat-o inaintea altor natiuni in ceea ce priveste exporturile in Irak, dar alte natiuni si-au intensificat comertul. China a dublat numarul de exporturi catre Irak, anul acesta.

China este acum cel de-al treilea partener comercial al Irakului, dupa SUA si Turcia, potrivit Global Trade Information Services, o firma care se ocupa cu statisticile comerciale.