Statul Islamic a ramas fara bani? Teroristii colecteaza mai nou taxe si impozite

Joi, 21 Mai 2015, ora 16:00
3217 citiri
Statul Islamic a ramas fara bani? Teroristii colecteaza mai nou taxe si impozite
Foto: Day Donaldson / Creative Commons

Gruparea terorista islamica ISIS risca sa ramana fara surse de finantare, sustin analistii. Prabusirea pietei petrolului si ofensiva militara a fortelor occidentale au redus drastic sursele de finantare ale gruparii.

Anul trecut, petrolul a finantat in mare parte operatiunile ISIS, dar, desi Statul Islamic controleaza si acum majoritatea campurilor de extractie din Siria, petrolul pare sa nu mai reprezinte o sursa principala de obtinere a fondurilor, dezvaluie reporterii CNN.

Venituri subtiri

"Prabusirea pietei petrolului e posibil sa fi redus considerabil profiturile lor, facand ca aceasta sa nu mai fie una dintre sursele principale de venituri", explica agentia Verisk Maplecroft intr-un raport de luna aceasta.

Chiar si cu 60% din productia de petrol a Siriei la indemana, teroristii Statului Islamic nu reusesc sa scoata un profit bun din exploatarea lor.

In primul rand, petrolul comercializat de teroristi trebuie vandut cu un discount considerabil pe piata neagra. In al doilea rand, recentele bombardamente din zona au distrus infrastructura de transport si de exploatare a zacamintelor.

Verisk Maplecroft estimeaza ca incasarile ISIS din vanzarea petrolului au scazut de la 500.000 de dolari/zi la 1,6 milioane de dolari obtinuti in cursul verii trecute.

Taxa de protectie

Atacurile militare ale aliatilor Occidentali au destabilizat si structura de comanda a gruparii.

Intr-unul din aceste raiduri de saptamana trecuta, militarii americani au raportat uciderea liderului Abu Sayyaf, omul care se ocupa de vanzarea petrolului si mentinerea comunicatiilor intre diferitele grupari ale organizatiei teroriste.

Fara venituri consistente din petrol, jihadistii si-au indreptat atentia catre alte surse de bani. Astfel, in teritoriile ocupate din Irak s-a trecut la taxa de protectie aplicata localnicilor supravietuitori.

Functionarii ramasi captivi in aceste zone si pensinarii irakieni primesc in continuare salarii si pensii de la guvernul din Bagdad. Numai ca acum se vad nevoiti sa le imparta pe jumatate cu teroristii din Statul Islamic.

"Pana acum, echivalentul sumelor stranse din aplicarea acestei taxe a Statului Islamic se ridica la cateva sute de milioane de dolari", se arata in raport.

Alte taxe introduse de teroristi se refera la 10% din valoarea incarcaturii camioanelor care tranziteaza rutele aflate in mana lor si 2,5% din veniturile magazinelor din zona.

Foto: Day Donaldson / Creative Commons

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#venituri petrol teroristi ISIS, #vanzari petrol Statul Islamic, #surse finantare Statul Islamic , #Irak