Statul Islamic a pierdut 20.000 de soldati si 25% din teritoriile ocupate

Luni, 14 Decembrie 2015, ora 12:56
9645 citiri
Statul Islamic a pierdut 20.000 de soldati si 25% din teritoriile ocupate
Foto: Flickr/Kurdishstruggle

Gruparea terorista Statul Islamic (ISIL/Daesh) pierde teren, la propriu, pe zi ce trece. Ofensiva militara din Siria si Irak intretinuta de coalitia internationala condusa de SUA si de Rusia incepe sa dea rezultate, ca si metodele de contracarare a raspandirii extremismului in mediul online.

Desi este departe de a fi infranta, gruparea nu mai poate trai dupa sloganul "suntem aici ca sa ne extindem", observa analistii publicatiei The Economist, citati de International Business Times.

Fortarete pierdute

Conform unor rapoarte prezentate de presa americana, in luna octombrie, jihadstii Statului Islamic numarau aproape 30.000 de luptatori in teritoriile ocupate in Siria si Irak.

Recentul val de bombardamente declansat impotriva pozitiilor gruparii este de asteptat sa fi produs cel putin 20.000 de victime in randul acestora, sustin expertii militari din SUA.

In plus, gruparea a trebuit sa cedeze si 25% din teritoriile ocupate in urma ofensivei declansate la sol de rezistenta locala din regiune.

La inceputul lunii noiembrie, gruparile militare ale kurzilor peshmerga din Irak au reusit sa recupereze orasul Sindjar din mainile jihadistilor, intrerupand astfel si ruta strategica dintre bazele Statului Islamic din Raqqa (Siria) si Mosul (Irak).

Trupele irakiene sunt si ele pe punctul de a recuceri orasul Ramadi din Irak, pierdut in luna mai a acestui an in urma unui atac al fortelor Statului Islamic.

Pierderi serioase

Inclusiv in mediul online, vizibilitatea gruparii teroriste a inceput sa paleasca. Un studiu recent al expertului in terorism Aaron Zelin arata ca ISIL, o grupare recunoscuta pentru mesajele propagandistice postate pe internet, nu mai este atat de activa in mediul online.

Intre iulie si semptembrie 2015, de exemplu, teroristii au publicat peste 7.500 de inregistrari pe internet. De la inceputul toamnei si pana la sfarsitul lunii trecute, numarul acestora a scazut la 5.900 de mesaje.

"Loviturile militare si pierderile materiale si umane suferite in urma acestora au subminat capacitatea gruparii de a se promova in mediul online.

Pierderile lor sunt reflectate direct de activitatea lor pe internet, demonstrand si deteriorarea infrastructurii de informatii din regiune", cred analistii grupului de monitorizare a gruparilor extremiste Dar El-Iftaa Monitor din Egipt.

"Daesh este slabita si nu vrea ca lumea sa afle acest lucru", reclama si reprezentantii mediei din Australia.

In acelasi timp, analistii de la The Economist cred ca interventia retelelor de socializare Facebook si Twitter in eliminarea mesajelor cu substrat extremist a dus la o reducere a expunerii Statului Islamic in mediul online.

Expertii in securitate nu exclud varianta ca teroristii sa foloseasca "internetul ascuns" ca mijloc de propagare a mesajelor cu caracter extremist, acest segment reprezentand aproximativ 80% din reteaua globala Internet.

In principiu, "internetul ascuns" reprezinta o baza de date imensa constituita de companii, dar tot aici poti gasi site-uri cvasi-anonime de unde poti cumpara arme sau poti angaja asasini platiti.

Raidurile aeriene au fost intensificate de catre fortele internationale angrenate in razboiul din Siria si Irak in urma atentatelor sangeroase petrecute pe 13 noiembrie in Paris.

#razboi Siria Irak, #teritorii Statul Islamic, #ofensiva anti ISIS , #Irak