Spaniolii nu au incredere in masurile de austeritate

Duminica, 16 Mai 2010, ora 23:53
1353 citiri
Spaniolii nu au incredere in masurile de austeritate

Trei din patru spanioli considera ca masurile de austeritate anuntate in aceasta saptamana de guvern sunt insuficiente pentru ca tara sa iasa din criza, potrivit unui sondaj, care consemneaza si faptul ca intentia de vot s-a schimbat clar in favoarea opozitiei de dreapta, informeaza RADOR, citat de Newsin.

Sondajul comandat de cotidianul El País mai arata ca 46% dintre spanioli dezaproba masurile in ansamblul lor, iar 65% nu sunt de acord cu eliminarea ajutorului de 2.500 de euro pentru nou-nascuti. In schimb, reducerea salariilor functionarilor cu 5% este aprobata de mai mult de jumatate de cei chestionati.

67% dintre cetatenii spanioli cred ca planul de austeritate nu este rezultatul analizelor interne, ci al presiunilor din afara, potrivit unui studiu comandat de cotidianul El País, care a consemnat si intentia de vot a cetatenilor.

In aceasta privinta, opozitia conservatoare de la Madrid, in ciuda scandalului de coruptie care o zguduie de ceva vreme, si-a dublat avansul fata de socialistii aflati la putere, de la 4,5% in urma cu o saptamana, la 9% in prezent.

Toate aceste masuri de reducere a cheltuielilor au avut un efect devastator - scrie ziarul El Pais, citat de corespondentul RRA la Paris - iar acesta se masoara si in intentia de vot a spaniolilor. Sondajul arata ca doar 33,7% dintre spanioli ar mai vota astazi cu Partidul Socialist, partidul premierului Zapatero.

Partidul Popular, de opozitie, a pierdut puterea in 2004, dupa atentatele de la Madrid, soldate cu aproape 800 de morti (inclusiv romani), cand guvernul conservator s-a grabit sa puna vina pe ETA, dar s-a dovedit ca a fost opera al-Qaida, care "pedepsea" astfel spaniolii pentru participarea la razboiul din Irak.

Opozitia socialista, care a promis ca va retrage imediat trupele din Irak, a obtinut o victorie neasteptata in alegerile care au urmat la cateva zile dupa atentate. Noul guvern s-a tinut de promisiune si a retras militarii din Irak, iar in alegerile din 2008 a reusit sa se mentina la putere. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#austeritate, #de, #incredere, #masuri, #spanioli , #Irak